Udka kurczaka pieczone z pomarancza
Lubie przygotowywac dania, ktore "same" sie robia. Udka kurczaka pieczone z pomarancza naleza wlasnie do gatunku potraw latwych, szybkich i przyjemnych :-) Cos dla wielbicieli nietypowych polaczen. Trzy nuty smakowe: imbir, pomarancza i rozmaryn.
Skladniki na 4 porcje:
1 kg udek z kurczaka (tzw."palek")
1 pomarancza
3 galazki rozmarynu
800 g ziemniakow
3 lyzki oliwy z oliwek
kawalek korzenia imbiru (ok. 1 cm)
1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
sol
pieprz
chili w proszku
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Udka z kurczaka umyc, osuszyc. Pomarancze sparzyc, pokroic na plastry.
Galazki rozmarynu umyc, osuszyc, polamac na duze kawalki. Ziemniaki obrac, umyc, osuszyc, pokroic na plastry grubosci 2-3 mm.
Przygotowane skladniki rozlozyc w duzej misce. Imbir obrac, zetrzec drobno na tarce. Oliwe wymieszac ze startym imbirem, papryka, chili w proszku, sola i pieprzem, polac nia mieso z dodatkami. Dokladnie wymieszac, by wszystkie skladniki pokryly sie marynata.
Udka kurczaka z pomarancza i ziemniakami rozlozyc w zaroodpornym naczyniu lub na blasze. Wstawic do piekarnika, piec ok. 1 godz.
Podawac z zielona salata.
Komentarze
kb - :-)