Mezze maniche del monaco



Tym razem zapraszam na Makaron z brokulami, mielonym miesem i bialym winem. Danie szybkie, proste i bardzo sycace. Zmodyfikowalam troche ten przepis na wlasny uzytek zmieniajac proporcje i rodzaj mielonego miesa (uzylam mielone mieso wolowo-wieprzowe). Wam przedstawiam przepis oryginalny.

Skladniki na 4 porcje:
100 g sera Pecorino w kawalku (lub parmezanu)
1 cebula
1 kg brokulow
400 g makaronu krotkie rurki (n.p. Mezze maniche rigate lub tortiglioni)
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
5 lyzek oliwy 
500 g mielonego miesa wieprzowego
1/2 l wytrawnego bialego wina
galka muszkatolowa

Ser zetrzec na tarce. Cebule obrac i pokroic w drobna kostke. Brokuly podzielic na rozyczki, umyc.

Ugotowac makaron w 4 l osolonej wody (ok. 1 lyzeczka soli na 1 l wody) wedlug przepisu na opakowaniu. Brokuly blanszowac ok. 5 min. w osolonym wrzatku.

W miedzyczasie rozgrzac oliwe na patelni, zeszklic cebule. Dodac mielone mieso i podsmazyc na chrupiaco. Wlac biale wino, dodac szczypte galki muszkatolowej, sol i swiezo zmielony pieprz, zagotowac. Brokuly wyjac z garnka za pomoca lyzki cedzakowej, osaczyc, dodac do miesa.

Ugotowany makaron odlac i razem z serem dodac do sosu. Mieszac wszystkie skladniki przynajmniej przez 1 minute aby makaron dobrze pokryl sie sosem.


*Przepis ten znalazlam w jednej z niemieckich gazet. Autorem jest ojciec Pascal, franciszkanin z klasztoru w Sant'Angelo. 

Komentarze