piątek, 8 maja 2009

Pasta alla Norma



Korzystajac wczoraj ze slonecznego dnia postanowilam zrobic na obiad cos lekkiego i prostego. W zwiazku z tym, ze uwielbiam wloska kuchnie wybor padl na Makaron z sosem pomidorowym i baklazanami


Skladniki na 4 porcje:
2 baklazany
sol
500 g pomidorow
4 zabki czosnku
8 lyzek oliwy
swiezo zmielony czarny pieprz
duza szczypta cukru
400 g makaronu rurki (np. Bucatini)
150 g sera ricotta
2 lyzki posiekanej natki pietruszki

Baklazany umyc, pokroic w kostke. Posypac sola i odstawic na 15 minut. Pomidory sparzyc, zdjac skorke i drobno pokroic. Czosnek obrac, posiekac, zeszklic na 2 lyzkach oliwy. Dodac pomidory i dusic przez ok. 15 min. Zmiksowac pomidory na puree, przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem.

Baklazany osuszyc i obsmazyc na zlotobrazowo na goracej oliwie. Gotowe baklazany dodac do sosu pomidorowego. Dusic pod przykryciem na srednim ogniu przez ok.10 min. Makaron ugotowc al dente, w osolonym wrzatku, wg przepisu na opakowaniu. 

Ricotte rozdrobnic, polowe dodac do sosu, wymieszac i jeszcze raz doprawic do smaku. Makaron osaczyc, wymieszac z sosem. Posypac pozostala ricotta i natka pietruszki.

*przepis pochodzi z czasopisma "Bild der Frau"

To typowo sycylijskie danie przywolalo wspomnienia z zeszlorocznego urlopu. Ciepla i sloneczna Sycylia przywitala nas ogromem smakow i aromatow. Taka podroz to prawdziwa uczta dla zmyslow... Ponizej kilka fotograficznych wspomnien.












3 komentarze:

  1. Mniam, pyszny i lekki obiad mieliście :). Bakłażany uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie obiady. Jak najbardziej przepadam za makaronem w połaczeniu z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej:-) Mala pomylka bucatini to dlugi makaron, podobny do spaghetti, troszke grubszy z "dziurka" w srodku
    http://www.google.it/imgres?imgurl=http://www.buttalapasta.it/wp-galleryo/frittata-di-bucatini/bucatini.jpg&imgrefurl=http://www.buttalapasta.it/articolo/ricetta-carnevale-frittata-di-bucatini/6408/&usg=__udjTPKxx6dWNxibtwOZXN_J79j4=&h=180&w=188&sz=9&hl=it&start=0&tbnid=mxDCBYvGFvPFIM:&tbnh=143&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dbucatini%26um%3D1%26hl%3Dit%26sa%3DX%26biw%3D771%26bih%3D433%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=585&vpy=106&dur=0&hovh=144&hovw=150&tx=106&ty=91&page=1&ndsp=6&ved=1t:429,r:2,s:0

    Danie apetyczne i dobrze przygotowane. Tylko sycylijczycy uzywaja troszke inna ricotte.
    W jakich rejonach Sycylii bylas?

    OdpowiedzUsuń