poniedziałek, 4 maja 2009

Torcik rabarbarowy ze snieznym musem




Moja dzialalnosc na blogu rozpoczynam na slodko :-) 
Jako ze trwa wlasnie sezon na rabarbar pokusilam sie o zrobienie tego wlasnie torciku. Jest delikatny i kruchy. Slodycz ciasta i bezy rownowazy kwaskowaty posmak rabarbaru. W sam raz do popoludniowej kawy w sloneczny dzien.

Skladniki na 16 sztuk:
4 srednie jajka
125 g miekkiego masla lub margaryny
125 g + 200 g + 4-5 lyzek cukru
szczypta soli
3 opakowania cukru waniliowego
150 g maki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzek mleka
4 lyzki platkow migdalowych
500 g rabarbaru
1 budyn waniliowy (na 1/2 l mleka)
400 g smietanki kremowki 
cukier puder do posypania ciasta

Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 26 cm. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C.

Oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo, 125 g cukru, szczypte soli i 1 cukier waniliowy ubic na gladka mase. Dodawac kolejno zoltka, ciagle ubijajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawac do masy jajecznej, krotko razem miksowac. Polowe ciasta wylozyc do formy, wyrownac powierzchnie.

Bialka ubic na piane. Dodac 200 g cukru i ubijac dalej na sztywno az cukier calkowicie sie rozpusci. Polowe gotowej piany wylozyc na ciasto. Posypac 2 lyzkami platkow migdalowych. Piec w goracym piekarniku 25-30 min. Wyjac, ostudzic.

Z pozostalego ciasta, piany i platkow migdalowych upiec drugi placek.

Rabarbar obrac, umyc i pokroic na male kawalki. Wlozyc rabarbar do garnka, wlac 100 ml wody, dodac 4-5 lyzek cukru, zagotowac i gotowac pod przykryciem ok. 5 min. Budyn rozmieszac z 6 lyzkami wody, dodac do rabarbaru, wymieszac, ponownie zagotowac i gotowac ok. 1 min., ciagle mieszajac. Ostudzic i wylozyc na jedna czesc ciasta. Wstawic do lodowki aby masa rabarbarowa zgestniala.

Chlodna smietanke kremowke ubic na sztywno z 2 cukrami waniliowymi (ja dodalam jeszcze 2 zagestniki do smietany aby masa byla bardziej zwarta). Ubita smietane wylozyc na mase rabarbarowa i przykryc druga czescia ciasta. Posypac cukrem pudrem. Schlodzic.

*przepis pochodzi z niemieckiej gazety "Lecker"






3 komentarze:

  1. Powiem Ci Majeczko, że obydwa te przepisy celują bardzo mocno w moje gusta. Piękne ciasto - domowe, kolorowe i...bardzo kobiece.
    Tak samo jak tamto z kokosem.
    Są piękne. Bardzo, bardzo.

    Całuję
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow ! To ciacho jest świetne!:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na fotografii przeapetyczne- Wydaje mi się że na talerzyku w rzeczywistości jeszcze bardziej uwodzi -wzrok i serce-

    OdpowiedzUsuń