Muffinki orzechowo-cukiniowe
Kiedy przegladalam dzis rano swoje ksiazki kucharskie zastanawiajac sie "co by tu upiec na niedziele" w rece wpadla mi mala ksiazeczka z przepisami na muffinki. Uwielbiam muffinki. Male a cieszy :-) Postanowilam dogodzic swojemu podniebieniu i upiec muffinki juz dzis. Wybralam dosc nietypowy przepis z dodatkiem cukinii. Traf chcial, ze kupilam cukinie kilka dni temu i od tego czasu lezala sobie spokojnie w lodowce czekajac na swoja kolej. No i doczekala sie :-)
Muffinki sa mieciutkie i delikatne. Smak cukinii jest niewyczuwalny. Dominuja orzechy i czekolada (nastepnym razem dodam czekolade mleczna). Jedyny mankament to to, ze po wyjeciu z piekarnika muffinki nieco opadly.
*przepis zaczerpnelam z ksiazki "1 Form - 50 Muffins"
Skladniki na 12 sztuk:
200 g mielonych orzechow laskowych
50 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
180 g cukinii
2 jajka
100 g cukru
2 lyzeczki soku z cytryny
100 g jogurtu naturalnego
75 ml oleju
12 papilotek do muffinek
Papilotki wlozyc do zaglebien w formie. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C.
Make wymieszac ze zmielonymi orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia. Czekolade drobno posiekac. Cukinie umyc, obrac i zetrzec na tarce na malych oczkach.
Jajka wymieszac z cukrem, sokiem z cytryny, jogurtem i olejem na gladka mase. Dodac mieszanke maczna, wymieszac. Na koniec dodac starta cukinie i posiekana czekolade, wszystko razem wymieszac.
Wylozyc mase do papilotek. Piec na srednim poziomie piekarnika przez 15-20 min. (ja pieklam 20 min.) Wyjac z piekarnika, pozostawic w formie przez 10 min. a nastepnie wyjac z formy i ostudzic.
Jesli ktos lubi moze udekorowac muffinki lukrem przygotowanym z 200 g cukru pudru, 2-3 lyzek wody i soku z cytryny.
Komentarze
Pozdrawiam!
Tak, jak pisalam powyzej, smak cukinii jest niewyczuwlany. Dodaje ona muffinkom tylko miekkosci i wiglotnosci.
Pozdrawiam cieplo.