Muffinki z ciasta francuskiego z szynka i serem
Na pytanie "co zawsze masz w zamrazalniku?" odpowiedzialabym - ciasto francuskie :-) Powodow, dla ktorych udzielilabym takiej odpowiedzi jest mnostwo: bo jest pyszne, latwe do przygotowania, bo mozna je podawac zarowno na slodko jak i w wersji wytrawnej itd. Muffinki z szynka i serem sa doskonale na przekaske w ciagu dnia lub na piknik. Podane z dipem twarozkowym lub bez smakuja jednakowo dobrze.
Do przygotowania muffinek uzylam mrozonego ciasta francuskiego w prostokatnych platach. Tu gdzie mieszkam bardzo latwo jest je dostac. Nie wiem, czy takie ciasto mozna kupic tez w Polsce ale mysle, ze wyciecie kwadratow z calego plata ciasta nie nastreczy nikomu problemow :-) Kwadraciki powinny miec wymiar 10 x 10 cm.
Do farszu zamiast szynki dodalam salami. Uwazam, ze z powodzeniem mozna zastapic szynke rowniez inna wedlina a farsz wzbogacic roznymi warzywnymi dodatkami. Kazdemu wedlug upodoban :-)
Skladniki na 12 sztuk:
6 prostokatow mrozonego ciasta francuskiego (400 g )
maslo do formy
4 plasterki gotowanej szynki
150 g startego zoltego sera gouda
150 g kwasnej smietany
1 lyzka maki ziemniaczanej
2 jajka
2 lyzki mieszanych, posiekanych ziol
sol
swiezo zmielony pieprz
tarta galka muszkatolowa
Dip twarozkowy:
2 cebulki dymki
200 g twarozku z ziolami
100 g kwasnej smietany
3 lyzki mleka
mielone curry
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Ciasto francuskie rozmrozic. Prostokaty przekroic na pol tak, aby powstaly kwadraty. Forme do muffinek wysmarowac maslem, w kazdy dolek wlozyc kwadracik ciasta (rogi maja wystawac na zewnatrz).
Szynke pokroic na male kawalki, wymieszac ze 100 g zoltego sera, smietana, maka ziemniaczana, jajkami i ziolami. Calosc doprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
Gotowa mase wylozyc na przygotowane ciasto, do zaglebien w formie (masa jest dosc plynna ale zgestnieje podczas pieczenia). Rogi ciasta zalozyc na siebie, posypac reszta tartego sera (ja dodatkowo pozlepialam rogi aby masa nie wyplywala na zewnatrz). Nie przejmujcie sie, jesli troche masy wam wyplynie lub ser spadnie na boki. Podczas pieczenia wszystko ladnie sie sklei i zapiecze.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 min. Upieczone muffinki wylozyc na papierowy recznik aby osaczyc je z nadmiaru tluszczu. Podawac na cieplo lub na zimno.
Przygotowac dip: cebulke dymke umyc, pokroic w cienkie krazki. Smietane wymieszac z twarozkiem i mlekiem. Dodac pokrojona cebulke dymke, przyprawic do smaku sola, pieprzem i curry. Podawac do muffinek.
Komentarze
http://mad-aboutfood.blogspot.com/
http://przygodywkuchni.blogspot.com/2009/08/muffinki-z-ciasta-francuskiego.html
pozdrawiam
iza