poniedziałek, 11 maja 2009

Kremowa zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem spaghetti



Na przekor deszczowej pogodzie ugotowalam sloneczna zupe:-)
To kolejna propozycja z kuchni wloskiej. Doskonala na cieplo i na zimno. Lekko kwaskowa, z kawalkami delikatnej piersi kurczaka i makaronem spaghetti. 

Jak zwykle dokonalam kilku modyfikacji. Nie dodalam do zupy selera naciowego a ilosc szalotek ograniczylam do trzech sztuk. Uwazam tez, ze trzy cytryny to za duzo, dwie moim zdaniem w zupelnosci by wystarczyly. 

Skladniki na 4 porcje:
60 g masla
8 szalotek 
2 marchewki 
2 lodygi selera naciowego 
250 g piersi z kurczaka
3 cytryny
1,2 l bulionu drobiowego
250 g makaronu spaghetti
150 g smietany (dodalam kremowke)
sol 
bialy pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Szalotki obrac, pokroic w cienkie krazki. Marchewke obrac, razem z selerem naciowym pokroic w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka oplukac, osuszyc, pokroic na nieduze kawalki. Suche spaghetti polamac na mniejsze kawalki.

Rozpuscic maslo w garnku. Wrzucic szalotki, marchewke, selera i piersi z kurczaka. Smazyc przez 8 min. ciagle mieszajac.

Cytryny cienko obrac. Zagotowac wode w rondelku, blanszowac przez 3 min. skorke z cytryny. Wyjac, ostudzic, pokroic w cieniutkie paseczki. Wycisnac sok z cytryn.

Wlac bulion do garnka, dodac sok i skorke z cytryny, zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 40 min.

Polamane spaghetti dodac do zupy, gotowac przez 15 min. Przyprawic zupe do smaku sola i bialym pieprzem, wlac smietane, podgrzac (juz nie gotowac). 

Gotowa zupe podawac udekorowac posiekana natka pietruszki.


*przepis pochodzi z ksiazki "Italienische Küche"

3 komentarze:

  1. Piękna zupa! Na pewno była pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to zrobię. I to niedługo :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, żeby podać tą zupe na uroczystość rodzinną, więc proszę o poradę czy nadaje się ona na taką okazję czy jest zbyt prosta, no i jeszcze takie pytanko czy cieszy sie powodzeniem u duzej ilosci ludzi, poniewaz moja rodzinka jest bardzo tradycyjna i tym samym lubia proste polskie potrawy, wiec mam troche watpliwosci czy podeszlaby im ta zupa :) prosze o szczera odpowiedz z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń