Kremowa zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem spaghetti
Na przekor deszczowej pogodzie ugotowalam sloneczna zupe:-)
To kolejna propozycja z kuchni wloskiej. Doskonala na cieplo i na zimno. Lekko kwaskowa, z kawalkami delikatnej piersi kurczaka i makaronem spaghetti.
Jak zwykle dokonalam kilku modyfikacji. Nie dodalam do zupy selera naciowego a ilosc szalotek ograniczylam do trzech sztuk. Uwazam tez, ze trzy cytryny to za duzo, dwie moim zdaniem w zupelnosci by wystarczyly.
Skladniki na 4 porcje:
60 g masla
8 szalotek
2 marchewki
2 lodygi selera naciowego
250 g piersi z kurczaka
3 cytryny
1,2 l bulionu drobiowego
250 g makaronu spaghetti
150 g smietany (dodalam kremowke)
sol
bialy pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Szalotki obrac, pokroic w cienkie krazki. Marchewke obrac, razem z selerem naciowym pokroic w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka oplukac, osuszyc, pokroic na nieduze kawalki. Suche spaghetti polamac na mniejsze kawalki.
Rozpuscic maslo w garnku. Wrzucic szalotki, marchewke, selera i piersi z kurczaka. Smazyc przez 8 min. ciagle mieszajac.
Cytryny cienko obrac. Zagotowac wode w rondelku, blanszowac przez 3 min. skorke z cytryny. Wyjac, ostudzic, pokroic w cieniutkie paseczki. Wycisnac sok z cytryn.
Wlac bulion do garnka, dodac sok i skorke z cytryny, zagotowac. Gotowac na malym ogniu przez 40 min.
Polamane spaghetti dodac do zupy, gotowac przez 15 min. Przyprawic zupe do smaku sola i bialym pieprzem, wlac smietane, podgrzac (juz nie gotowac).
Gotowa zupe podawac udekorowac posiekana natka pietruszki.
Komentarze