Flaczki z kurczaka z pieczarkami



Dietetyczna wersja flaczkow z miesa drobiowego. Gesta i pozywna zupa z kawalkami warzyw i aromatycznymi pieczarkami. Jeszcze talko kawalek swiezej bagietki i prosty i szybki obiad gotowy.

Skladniki:
kurczak (1,8 kg)
wloszczyzna
20 dag pieczarek
1 zabek czosnku
3 lyzki maki
5 lyzek masla
lisc laurowy
1 lyzka majeranku
1 lyzka przyprawy do zup w plynie
1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
1 lyzka przyprawy typu vegeta
ziele angielskie
galka muszkatolowa
sol
pieprz

Kurczaka umyc. Wloszczyzne obrac, umyc i razem z kurczakiem wlozyc do garnka. Zalac 2 l wody. Dodac lisc laurowy, ziele angielskie, przyprawe typu vegeta i obrany zabek czosnku. Gotowac razem ok. 30 min. Gdy jarzyny beda miekkie, wyjac je z wywaru i pokroic w slupki.

Ugotowane mieso z kurczaka wyjac z garnka, oddzielic od skory i kosci. Pokroic w waziutkie paski, wlozyc ponownie do wywaru. Dodac pokrojone warzywa, szczypte galki muszkatolowej, mielona papryke, majeranek oraz przyprawe do zup w plynie.

Pieczarki obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na 2 lyzkach masla. Dodac do flaczkow. Z pozostalego masla i maki zrobic zasmazke, rozprowadzic zimna woda, wlac do flakow i zagotowac (ja zagescilam zupe gotowym zageszczaczem do sosow w proszku). Przyprawic do smaku sola i pieprzem.


*przepis pochodzi z ksiazeczki "Potrawy wielkanocne" dolaczonej do czasopisma "Pani Domu"

Komentarze

  1. Interesujący przepis :) Z przyjemnością kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko, o takie flaczki to ja rozumiem!! Na pewno są smakowite, za to do tych prawdziwych jakoś się ciągle nie mogę przekonać. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam flaczki... pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz