środa, 13 maja 2009

Flaczki z kurczaka z pieczarkami



Dietetyczna wersja flaczkow z miesa drobiowego. Gesta i pozywna zupa z kawalkami warzyw i aromatycznymi pieczarkami. Jeszcze talko kawalek swiezej bagietki i prosty i szybki obiad gotowy.

Skladniki:
kurczak (1,8 kg)
wloszczyzna
20 dag pieczarek
1 zabek czosnku
3 lyzki maki
5 lyzek masla
lisc laurowy
1 lyzka majeranku
1 lyzka przyprawy do zup w plynie
1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
1 lyzka przyprawy typu vegeta
ziele angielskie
galka muszkatolowa
sol
pieprz

Kurczaka umyc. Wloszczyzne obrac, umyc i razem z kurczakiem wlozyc do garnka. Zalac 2 l wody. Dodac lisc laurowy, ziele angielskie, przyprawe typu vegeta i obrany zabek czosnku. Gotowac razem ok. 30 min. Gdy jarzyny beda miekkie, wyjac je z wywaru i pokroic w slupki.

Ugotowane mieso z kurczaka wyjac z garnka, oddzielic od skory i kosci. Pokroic w waziutkie paski, wlozyc ponownie do wywaru. Dodac pokrojone warzywa, szczypte galki muszkatolowej, mielona papryke, majeranek oraz przyprawe do zup w plynie.

Pieczarki obrac, pokroic w plasterki, obsmazyc na 2 lyzkach masla. Dodac do flaczkow. Z pozostalego masla i maki zrobic zasmazke, rozprowadzic zimna woda, wlac do flakow i zagotowac (ja zagescilam zupe gotowym zageszczaczem do sosow w proszku). Przyprawic do smaku sola i pieprzem.


*przepis pochodzi z ksiazeczki "Potrawy wielkanocne" dolaczonej do czasopisma "Pani Domu"

3 komentarze:

  1. Interesujący przepis :) Z przyjemnością kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majko, o takie flaczki to ja rozumiem!! Na pewno są smakowite, za to do tych prawdziwych jakoś się ciągle nie mogę przekonać. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam flaczki... pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń