Cannelloni z lososiem i sosem beszamelowym
Napisze krotko: to danie jest naprawde pyszne! Goraco polecam. Kto nie sprobuje, niech zaluje :-) To jeden z tych przepisow, do ktorych jeszcze nie raz powroce.
Skladniki na 4 porcje:
500 g filetow z surowego lososia (bez skory)
250 g kwasnej smietany
1 peczek koperku
14-16 cannelloni
125 g sera mozzarella (ja dalam 250 g)
Sos beszamel:
2 lyzki masla
2 lekko czubate lyzki maki (30 g)
3/8 l mleka
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku
ok. 1 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz
Lososia umyc, osuszyc, pokroic na kawalki. Wstawic do zamrazalki pod przykryciem i schladzac przez 30 min.
Przygotowac beszamel: maslo stopic na patelni, wsypac make i, ciagle mieszajac, zasmazyc krotko na jasno. Wlac 1/8 l wody i mleko, mieszajac zagotowac i gotowac ok. 5 min. Przyprawic do smaku bulionem w proszku, sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rozgrzac piekarnik do temp. 200°C. Lososia wyjac z zamrazarki i razem ze smietana oraz 1-2 lyzkami zimnej wody zmiksowac na gladka mase. Koperek umyc, osuszyc, drobno posiekac, wymieszac z masa lososiowa, przyprawic do smaku 1/2 lyzeczki soli i pieprzem.
Na dno prostokatnej zaroodpornej formy wylac troche sosu beszamelowego. Do torebki foliowej wlozyc farsz, odciac jeden rog. Kazde cannelloni stawiac na pionowo na desce do krojenia i napelniac farszem wyciskanym z torebki. Ukladac obok siebie w formie. Polac pozostalym sosem.
Zapiekac na srednim poziomie piekarnika przez 40-45 min.
Komentarze
Pozdrawiam :)
majana - ja tez do tej pory jadlam tylko miesne, ale to z lososiem bije wszystko na glowe :-)
Olalala - to kolejna rzecz, ktorej nie lubisz :-) zapisuje w notesiku :-)
Gosi@ - zapraszam :-)
Olciaky - zapraszam :)
emma001 - dziekuje :)
iis111 - :)
kasiaaaa24 - tez uwazam, ze makaron i losos to polaczenie idealne :-) i jak smakuje...pycha :-) pozdrawiam :))