piątek, 29 maja 2009

Cannelloni z lososiem i sosem beszamelowym


Napisze krotko: to danie jest naprawde pyszne!  Goraco polecam. Kto nie sprobuje, niech zaluje :-) To jeden z tych przepisow, do ktorych jeszcze nie raz powroce. 

Skladniki na 4 porcje:
500 g filetow z surowego lososia (bez skory)
250 g kwasnej smietany
1 peczek koperku
14-16 cannelloni
125 g sera mozzarella (ja dalam 250 g)

Sos beszamel:
2 lyzki masla
2 lekko czubate lyzki maki (30 g)
3/8 l mleka
1 lyzeczka bulionu warzywnego w proszku
ok. 1 lyzki soku z cytryny
sol
pieprz

Lososia umyc, osuszyc, pokroic na kawalki. Wstawic do zamrazalki pod przykryciem i schladzac przez 30 min. 

Przygotowac beszamel: maslo stopic na patelni, wsypac make i, ciagle mieszajac, zasmazyc krotko na jasno. Wlac 1/8 l wody i mleko, mieszajac zagotowac i gotowac ok. 5 min. Przyprawic do smaku bulionem w proszku, sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rozgrzac piekarnik do temp. 200°C. Lososia wyjac z zamrazarki i razem ze smietana oraz 1-2 lyzkami zimnej wody zmiksowac na gladka mase. Koperek umyc, osuszyc, drobno posiekac, wymieszac z masa lososiowa, przyprawic do smaku 1/2 lyzeczki soli i pieprzem.

Na dno prostokatnej zaroodpornej formy wylac troche sosu beszamelowego. Do torebki foliowej wlozyc farsz, odciac jeden rog. Kazde cannelloni stawiac na pionowo na desce do krojenia i napelniac farszem wyciskanym z torebki. Ukladac obok siebie w formie. Polac pozostalym sosem. 

Zapiekac na srednim poziomie piekarnika przez 40-45 min.

*przepis pochodzi z czasopisma "Lecker"

13 komentarzy:

  1. Raz kiedyś skusiłam się na robienie cannelloni na imprezę urodzinową i pamiętam, że było pycha, ale ile się narobiłam to moje. A Twoje z łososiem - mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie !Uwielbiam canneloni, ale nie robiłam jeszcze z łososiem. Zwykle robię mięsne:) Mam chęć na takie jak Twoje :) Pozdrówki,

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Pyyysznie brzmi :)! I mimo, że nie lubię beszamelu i tak mam wielką ochotę na takie canneloni :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Maju-moge sie wprosic na taki pyszny obiadek???
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kb - masz racje, zrobienie cannelloni jest czasochlonne ale za to jaki efekt :-)

    majana - ja tez do tej pory jadlam tylko miesne, ale to z lososiem bije wszystko na glowe :-)

    Olalala - to kolejna rzecz, ktorej nie lubisz :-) zapisuje w notesiku :-)

    Gosi@ - zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisalam, na pewno zrobie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie. Wierze ci ze jest pyszne bo uwielbiam makarony ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron i łosoś - połączenie idealne :) Bardzo często podaję łososia z makaronem, ale chyba należę do mniejszości, która nie przepada za beszamelem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudawianki - ciesze sie :)

    Olciaky - zapraszam :)

    emma001 - dziekuje :)

    iis111 - :)

    kasiaaaa24 - tez uwazam, ze makaron i losos to polaczenie idealne :-) i jak smakuje...pycha :-) pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. a dodajesz gałke muszkat.do sosu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Od zawsze robię w domu cannelloni ze szpinakiem i białym serem, może czas spróbować nowego nadzienia, pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń