Quiche szparagowy z krewetkami i koperkiem
Moja milosc do szparagow przychodzi tak samo nagle, jak i odchodzi :-) Pojawia sie i znika :-) A wszystko to za sprawa rodzaju jedzonych przeze mnie szparagow. Te zielone po prostu uwielbiam, natomiast te biale zupelnie mi nie podchodza. Dobrze, ze moja "lepsza polowka" :-) lubi szparagi niezaleznie od ich rodzaju :-)
Jesli ktos nie przepada za krewetkami moze zastapic je taka sama iloscia surowego lososia.
Skladniki na 4 porcje:
1 kg bialych szparagow
sol
3 jajka
300 g smietany kremowki
3 lyzki creme fraiche
1 lyzka maki ziemniaczanej
swiezo mielony czarny pieprz
tarta galka muszkatolowa
400 g krewetek (lub surowego lososia)
1/2 peczka koperku
maslo do wysmarowania formy
1 opakowanie ciasta francuskiego (o wymiarach 25 x 40 cm)
maka do podsypania
Szparagi obrac, odciac zdrewniale koncowki, pokroic na 2 cm kawalki. Blanszowac krotko we wrzatku, odcedzic na sicie.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Krewetki rozmrozic, oplukac. Jajka wymieszac ze smietana kremowka, creme fraiche i maka ziemniaczana na jednolita mase. Doprawic do smaku sola, pieprzem i tarta galka muszkatolowa. Koperek oplukac, osuszyc, polowe drobno posiekac, reszte zostawic do dekoracji.
Forme do quiche (o srednicy 28 cm) wysmarowac maslem. Ciasto francuskie zlozyc na pol, rozwalkowac na wielkosc formy na posypanej maka stolnicy . Gotowym ciastem wylepic forme tworzac dookola rand.
Szparagi i krewetki wylozyc na ciasto. Posypac koperkiem. Na wierzch wylac mase jajeczna.
Piec na srednim poziomie piekarnika przez 45 min. Ouiche podawac udekorowany pozostalym koperkiem.
Komentarze