poniedziałek, 18 maja 2009

Torcik tiramisu z malinami


Jakis czas temu kupilam ksiazke z przepisami na ciasta na zimno. Ponad trzysta stron przeroznych slodkosci z dodatkiem owocow, likierow i kawy, na kruchych spodach z ciasteczek, biszkoptow, müsli a nawet popcornu. Nie moglam oczu oderwac od prezentowanych tam "cudow" :-) 

Torcik tiramisu z malinami pochodzi wlasnie z tej ksiazki. Jest to oczywiscie pewna modyfiacja klasycznego tiramisu. Przygotowuje sie go bardzo szybko ale jeszcze szybciej znika on pozniej ze stolu :-) Niezbyt slodki, z soczystymi, lekko kwaskowymi malinami. Slodycz i orzezwienie w jednym.


Skladniki:
300 g malin mrozonych lub swiezych (dalam swieze)

200 g podluznych biszkoptow
5 listkow zelatyny (10 g)
500 g chudego kremowego twarozku
250 g serka mascarpone
100 g cukru
2 op. cukru waniliowego
200 g smietany kremowki
2 op. zagestnika do smietany

Nasaczenie:
1 plaska lyzeczka rozpuszczalnej kawy espresso
1 lyzka goracej wody
2 lyzki Amaretto (ok. 30 ml)

kakao do posypania

Maliny rozmrozic. Swieze maliny umyc, osuszyc.

Kawe rozpuscic w lyzce goracej wody, wlac likier migdalowy, wymieszac, ostudzic. Tortownice o srednicy 24 cm (ja zrobilam ciasto w kwadratowej formie) wylozyc papierem do pieczenia. Biszkopty pokroic na kawalki, wylozyc nimi ciasno dno tortownicy (ja nasaczylam dodatkowo biszkopty kawa, pomimo ze nie bylo to podane w przepisie).

Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 min. Nastepnie lekko odcisnac i rozpuscic w rondelku na malym ogniu (nie gotowac). 

Twarozek wymieszac z serkiem mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Do rozpuszczonej zelatyny dodac na poczatku  2-3 lyzki masy serowej, wymieszac a nastepnie dodac pozostala mase i jeszcze raz dokladnie wymieszac. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodac do masy serowej, wymieszac. Niecala polowe masy wylozyc na rozlozone w tortownicy biszkopty.

Zagestniki do smietany wymieszac z drugim cukrem waniliowym, dodac te mieszanke do malin i delikatnie wymieszac. Wylozyc maliny na mase serowa. Na malinach rozlozyc warstwe biszkoptow, nasaczyc je kawa z likierem. Na wierzch wylozyc pozostala mase serowa.

Wstawic torcik do lodowki i chlodzic przynajmniej 3 godz. (lepiej jak ciasto postoi w lodowce dluzej, wtedy dolna warstwa biszkoptow ladnie zwilgotnieje i bedzie smaczniejsza). Przed podaniem posypac kakao.


*przepis pochodzi z ksiazki "Kühlschranktorten"

5 komentarzy:

  1. Ale piękny, efektowny tort! :) Aż miło popatrzeć, a zjeść pewnie jeszcze milej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny i tiramisu! Musi być pyszne!
    A co do chlebów, ten grecki jest naprawdę łatwy, szczególnie dla początkujących. Nie potrzeba żadnego zakwasu, dwóch dni wyrastania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Tiramisu uwielbiam,ale takiego nie jadłam jeszcze.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione owoce z jednym z moich ulubionych deserów...to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Casia - dziekuje :-)

    Beata - tiramisu z malinami naprawde smakuje rewelacyjnie

    Majana - dziekuje, naprawde watro sprobowac :-)

    Ewena - moglabym podpisac sie pod Twoimi slowami :-)

    OdpowiedzUsuń