Torcik tiramisu z malinami
Jakis czas temu kupilam ksiazke z przepisami na ciasta na zimno. Ponad trzysta stron przeroznych slodkosci z dodatkiem owocow, likierow i kawy, na kruchych spodach z ciasteczek, biszkoptow, müsli a nawet popcornu. Nie moglam oczu oderwac od prezentowanych tam "cudow" :-)
Torcik tiramisu z malinami pochodzi wlasnie z tej ksiazki. Jest to oczywiscie pewna modyfiacja klasycznego tiramisu. Przygotowuje sie go bardzo szybko ale jeszcze szybciej znika on pozniej ze stolu :-) Niezbyt slodki, z soczystymi, lekko kwaskowymi malinami. Slodycz i orzezwienie w jednym.
Skladniki:
300 g malin mrozonych lub swiezych (dalam swieze)
200 g podluznych biszkoptow
5 listkow zelatyny (10 g)
500 g chudego kremowego twarozku
250 g serka mascarpone
100 g cukru
2 op. cukru waniliowego
200 g smietany kremowki
2 op. zagestnika do smietany
Nasaczenie:
1 plaska lyzeczka rozpuszczalnej kawy espresso
1 lyzka goracej wody
2 lyzki Amaretto (ok. 30 ml)
kakao do posypania
Maliny rozmrozic. Swieze maliny umyc, osuszyc.
Kawe rozpuscic w lyzce goracej wody, wlac likier migdalowy, wymieszac, ostudzic. Tortownice o srednicy 24 cm (ja zrobilam ciasto w kwadratowej formie) wylozyc papierem do pieczenia. Biszkopty pokroic na kawalki, wylozyc nimi ciasno dno tortownicy (ja nasaczylam dodatkowo biszkopty kawa, pomimo ze nie bylo to podane w przepisie).
Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 min. Nastepnie lekko odcisnac i rozpuscic w rondelku na malym ogniu (nie gotowac).
Twarozek wymieszac z serkiem mascarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Do rozpuszczonej zelatyny dodac na poczatku 2-3 lyzki masy serowej, wymieszac a nastepnie dodac pozostala mase i jeszcze raz dokladnie wymieszac. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodac do masy serowej, wymieszac. Niecala polowe masy wylozyc na rozlozone w tortownicy biszkopty.
Zagestniki do smietany wymieszac z drugim cukrem waniliowym, dodac te mieszanke do malin i delikatnie wymieszac. Wylozyc maliny na mase serowa. Na malinach rozlozyc warstwe biszkoptow, nasaczyc je kawa z likierem. Na wierzch wylozyc pozostala mase serowa.
Wstawic torcik do lodowki i chlodzic przynajmniej 3 godz. (lepiej jak ciasto postoi w lodowce dluzej, wtedy dolna warstwa biszkoptow ladnie zwilgotnieje i bedzie smaczniejsza). Przed podaniem posypac kakao.
*przepis pochodzi z ksiazki "Kühlschranktorten"
Komentarze
A co do chlebów, ten grecki jest naprawdę łatwy, szczególnie dla początkujących. Nie potrzeba żadnego zakwasu, dwóch dni wyrastania.
Pozdrawiam
Tiramisu uwielbiam,ale takiego nie jadłam jeszcze.
Pozdrawiam:)
Beata - tiramisu z malinami naprawde smakuje rewelacyjnie
Majana - dziekuje, naprawde watro sprobowac :-)
Ewena - moglabym podpisac sie pod Twoimi slowami :-)