środa, 6 maja 2009

Zupa paprykowo-pomidorowa z grzankami i serem feta



Pyszna, gesta, kremowa zupa o intensywnej barwie. Cieszy oczy i podniebienie. Smak papryki przeplata sie tu ze smakiem dojrzalych pomidorow. Przywodzi na mysl cieple, sloneczne lato we Wloszech... Do tego chrupiace grzanki i ser feta. 

Skladniki na 4 porcje:
1 sloik papryki pomidorowej (370 ml)
1 cebula
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
1 puszka pomidorow bez skorki (850 g)
4 kromki pszennego chleba
100 g smietany kremowki
sol
pieprz
cukier
chili w proszku
200 g sera feta
koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Papryke osaczyc na sicie. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Rozgrzac w duzym garnku 1 lyzke oliwy, zeszklic cebule i polowe czosnku. Dodac papryke i pomidory wraz z sokiem. Zagotowac i gotowac pod przykryciem przez ok. 10 min.

W miedzyczasie chleb pokroic w kostke, podsmazyc na zlotobrazowo na 2 lyzkach oliwy. Dodac pozostaly czosnek, wymieszac, chwile razem smazyc.

Zupe zmiksowac. Dodac smietane, zagotowac. Przyprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i chili. Przelac zupe na talerze. Kazda porcje posypac grzankami i pokruszonym serem feta. Udekorowac zielenina.


1 komentarz:

  1. Świetny kolor, pozytywnie energetyzujący można by powiedzieć :). Choć osobiście nie lubię niestety ani pomidorowej, ani paprykowej. Ale to nie zmienia faktu, że zupa wygląda pięknie :).

    OdpowiedzUsuń