Fish and Chips
Dlugo zastanawialam sie czy umiescic ten przepis na blogu. Jest tak zwyczajny i prosty ze az powiedzialabym banalny. Ryba wyszla chrupiaca, ziemniaki juz mniej ale ogolnie nie byly zle. Do tego domowej roboty sos tatarski i zielony groszek. Jeszcze tylko zimne piwo i obiad gotowy :-)
Klasyka brytyjskiej kuchni. Tu w wersji "z piekarnika" zaproponowanej przez Jamiego Olivera.
Skladniki na 4 porcje:
400 g ziemniakow
100 g maki
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
2 jajka
1 lyzka mleka
100 g bulki tartej
2 lyzeczki + troche oliwy
4 filety rybne (kazdy o wadze ok. 200 g np. z lososia morskiego, watlusza)
Sos tatarski:
1 galazka natki pietruszki
2 male ogorki konserwowe
1 lyzeczka kaparow (ze sloiczka)
4 lyzki majonezu
skorka i sok z 1/2 cytryny
150 g zielonego groszku
czastki cytryny do dekoracji
Ziemniaki porzadnie umyc. Na talerzu wymieszac maka z sola i pieprzem. W miseczce rozklocic jajko z mlekiem. Bulke tarta wymieszac na oddzielnym talerzu z 2 lyzeczkami oliwy i sola.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Filety oplukac, osuszyc papierowym recznikiem. Panierowac najpierw w mace, nastepnie w jajku z mlekiem i na koncu w bulce tartej. Ulozyc na natluszczonej blasze do pieczenia.
Ziemniaki pokroic na czastki, wymieszac z olejem i sola. Ulozyc na tej samej blaszce obok ryby. Piec w goracym piekarniku ok. 25 min. (ja pieklam 30-35 min.) do momentu az ziemniaki i ryba nabiora zlocistobrazowej barwy.
Przygotowac sos tatarski: natke pietruszki umyc, osuszyc, oderwac listki od galazki Posiekac drobno razem z kaparami i ogorkami. Wymieszac z majonezem, skorka i sokiem z cytryny, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Zamrozony zielony groszek gotowac w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Nastepnie osaczyc i lekko rozmiazdzyc widelcem. Upieczona rybe i ziemniaki podawac z sosem tatarskim i zielonym groszkiem, udekorowane czastkami cytryny.
Komentarze