niedziela, 10 maja 2009

Fish and Chips



Dlugo zastanawialam sie czy umiescic ten przepis na blogu. Jest tak zwyczajny i prosty ze az powiedzialabym banalny. Ryba wyszla chrupiaca, ziemniaki juz mniej ale ogolnie nie byly zle. Do tego domowej roboty sos tatarski i zielony groszek. Jeszcze tylko zimne piwo i obiad gotowy :-)

Klasyka brytyjskiej kuchni. Tu w wersji "z piekarnika" zaproponowanej przez Jamiego Olivera. 

Skladniki na 4 porcje:
400 g ziemniakow
100 g maki
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
2 jajka 
1 lyzka mleka
100 g bulki tartej
2 lyzeczki + troche oliwy
4 filety rybne (kazdy o wadze ok. 200 g np. z lososia morskiego, watlusza)


Sos tatarski:
1 galazka natki pietruszki
2 male ogorki konserwowe
1 lyzeczka kaparow (ze sloiczka)
4 lyzki majonezu
skorka i sok z 1/2 cytryny

150 g zielonego groszku
czastki cytryny do dekoracji

Ziemniaki porzadnie umyc. Na talerzu wymieszac maka z sola i pieprzem. W miseczce rozklocic jajko z mlekiem. Bulke tarta wymieszac na oddzielnym talerzu z 2 lyzeczkami oliwy i sola.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Filety oplukac, osuszyc papierowym recznikiem. Panierowac najpierw w mace, nastepnie w jajku z mlekiem i na koncu w bulce tartej. Ulozyc na natluszczonej blasze do pieczenia.

Ziemniaki pokroic na czastki, wymieszac z olejem i sola. Ulozyc na tej samej blaszce obok ryby. Piec w goracym piekarniku ok. 25 min. (ja pieklam 30-35 min.) do momentu az ziemniaki i ryba nabiora zlocistobrazowej barwy.

Przygotowac sos tatarski: natke pietruszki umyc, osuszyc, oderwac listki od galazki Posiekac drobno razem z kaparami i ogorkami. Wymieszac z majonezem, skorka i sokiem z cytryny, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Zamrozony zielony groszek gotowac w osolonej wodzie przez ok. 2 min. Nastepnie osaczyc i lekko rozmiazdzyc widelcem. Upieczona rybe i ziemniaki podawac z sosem tatarskim i zielonym groszkiem, udekorowane czastkami cytryny.


1 komentarz:

  1. świetny przepis:) mąż co nie lubi ryb za bardzo tym razem zajadał się ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń