piątek, 15 maja 2009

Spaghetti al tonno


Tydzien bez kuchni wloskiej i makaronu to tydzien stracony :-) Tym razem w mojej karcie dan zagoscil Makaron spaghetti z sosem z tunczyka. Rozkosz dla podniebienia... Gesty i kremowy sos oblepiajacy makaron, duza ilosc natki pietruszki i czarne oliwki. Czegoz chciec wiecej...? 

Skladniki na 4 porcje:
200 g tunczyka w sosie wlasnym (z puszki)
50 g filecikow sardeli
250 ml oliwy
50 g grubo posiekanej natki pietruszki
150 ml creme fraiche
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
500 g spaghetti
1 lyzka masla
czarne oliwki i natka pietruszki do dekoracji

Tunczyka osaczyc, przelozyc do miksera. Dodc osaczone fileciki sardeli, wlac 225 ml oliwy i wszystko zmiksowac na gladka mase. 

Do masy tunczykowej dodac creme fraiche, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Makaron spaghetti ugotowac al dente w osolonym wrzatku. W duzym garnku stopic maslo, dodac odcedzony makaron, wymieszac. Nastepnie dodac mase tunczykowa i jeszcze raz wszystko dokladnie wymieszac aby makaron dobrze pokryl sie sosem.

Gotowe spaghetti wylozyc na 4 podgrzane talerze. Udekorowac oliwkami i natka pietruszki (ja pokroilam pozniej oliwki i dodalam do makaronu).

Do sosu mozna tez dodac zabek czosnku a polowe natki pietruszki zastapic swieza bazylia. Calosc udekorowac wtedy kaparami.

*przepis pochodzi z ksiazki "Italienische Küche"

4 komentarze:

  1. no wlasnie: "tydzien bez kuchni wloskiej i makaronu to tydzien stracony..." ... ale takiej wersji spaghetti jeszcze nie probowalam, bo facet nie moze sie przekonac do sosu z tunczyka... moze w koncu go namowie?? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! ostrzę sobie zęby na taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Tylko dla mnie bez oliwek, bo nie lubię :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudawianki - moze jednak da sie przekonac :-)

    Glimmer - :-)

    Olalala - bez oliwek, raz! :-)

    OdpowiedzUsuń