Spaghetti al tonno
Tydzien bez kuchni wloskiej i makaronu to tydzien stracony :-) Tym razem w mojej karcie dan zagoscil Makaron spaghetti z sosem z tunczyka. Rozkosz dla podniebienia... Gesty i kremowy sos oblepiajacy makaron, duza ilosc natki pietruszki i czarne oliwki. Czegoz chciec wiecej...?
Skladniki na 4 porcje:
200 g tunczyka w sosie wlasnym (z puszki)
50 g filecikow sardeli
250 ml oliwy
50 g grubo posiekanej natki pietruszki
150 ml creme fraiche
sol
swiezo zmielony czarny pieprz
500 g spaghetti
1 lyzka masla
czarne oliwki i natka pietruszki do dekoracji
Tunczyka osaczyc, przelozyc do miksera. Dodc osaczone fileciki sardeli, wlac 225 ml oliwy i wszystko zmiksowac na gladka mase.
Do masy tunczykowej dodac creme fraiche, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Makaron spaghetti ugotowac al dente w osolonym wrzatku. W duzym garnku stopic maslo, dodac odcedzony makaron, wymieszac. Nastepnie dodac mase tunczykowa i jeszcze raz wszystko dokladnie wymieszac aby makaron dobrze pokryl sie sosem.
Gotowe spaghetti wylozyc na 4 podgrzane talerze. Udekorowac oliwkami i natka pietruszki (ja pokroilam pozniej oliwki i dodalam do makaronu).
Do sosu mozna tez dodac zabek czosnku a polowe natki pietruszki zastapic swieza bazylia. Calosc udekorowac wtedy kaparami.
Komentarze
Glimmer - :-)
Olalala - bez oliwek, raz! :-)