środa, 27 maja 2009

Zupa koperkowa



Przepis na te zupe znalazlam u edysi79.  Zupa jest naprawde pyszna. Gesta, pachnaca koperkiem, delikatna w smaku. 

Ja ze swojej strony wprowadzilam tylko dwie male zmiany - dalam 2 szkl. bulionu wiecej, poniewaz po ugotowaniu ryzu zupa okazala sie zbyt gesta. Do smaku, oprocz soli i pieprzu, dodalam rowniez kostke bulionowa. I za rada autorki przepisu ugotowalam zupe na udkach a pozniej obrane od kosci i pokrojone mieso dodalam do zupy.
Ponizej podaje przepis oryginalny.
Skladniki:

4 szkl. wywaru mięsnego lub warzywnego

pęczek koperku

1 szkl. śmietany  18%

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

3/4 szkl. ryżu

sok z cytryny

sól 

pieprz

Koperek drobno posiekać, masło roztopić w garnku, dodać koperek (1/3 koperku odłożyć do posypania) i podsmażyć. Zalać gorącym wywarem, zagotować, wsypać ryż i gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Garnek z zupą zdjąć z ognia, mąkę wsypać do posolonej śmietany i dokładnie wymieszać. Wlać 2 łyżki gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zupę zagotować.

Na talerzach posypać odłożonym koperkiem.



3 komentarze:

  1. Cieszę się że zupa smakowała :) Moja zawsze gęstnieje przez noc (jeśli oczywiście coś zostanie) i wtedy drugiego dnia dolewam do niej bulion lub wodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna musi być ta zupa. Kocham koperek :-) I ugotuję ją sobie, a co! ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. edysia79 - dzieki za swietny przepis, podalam go dalej rodzince :-)

    Mafilka - smacznego! :-)

    OdpowiedzUsuń