Zupa koperkowa
Przepis na te zupe znalazlam u edysi79. Zupa jest naprawde pyszna. Gesta, pachnaca koperkiem, delikatna w smaku.
Ja ze swojej strony wprowadzilam tylko dwie male zmiany - dalam 2 szkl. bulionu wiecej, poniewaz po ugotowaniu ryzu zupa okazala sie zbyt gesta. Do smaku, oprocz soli i pieprzu, dodalam rowniez kostke bulionowa. I za rada autorki przepisu ugotowalam zupe na udkach a pozniej obrane od kosci i pokrojone mieso dodalam do zupy.
Ponizej podaje przepis oryginalny.
Skladniki:
4 szkl. wywaru mięsnego lub warzywnego
pęczek koperku
1 szkl. śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4 szkl. ryżu
sok z cytryny
sól
pieprz
Koperek drobno posiekać, masło roztopić w garnku, dodać koperek (1/3 koperku odłożyć do posypania) i podsmażyć. Zalać gorącym wywarem, zagotować, wsypać ryż i gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Garnek z zupą zdjąć z ognia, mąkę wsypać do posolonej śmietany i dokładnie wymieszać. Wlać 2 łyżki gorącej zupy, wymieszać, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zupę zagotować.
Na talerzach posypać odłożonym koperkiem.
Komentarze
Mafilka - smacznego! :-)