Topfenpalatschinken
Ten klasyczny, austriacki deser to nic innego jak nalesniki z serowym nadzieniem i rodzynkami moczonymi w rumie, zapiekane pod smietanowo-jajecznym kremem. Topfenpalaschinken sa moja propozycja w ramach "Nalesnikowego tygodnia".
Topfenpalatchinken robilam po raz pierwszy wiec sztywno trzymalam sie proporcji skladnikow podanych w przepisie. Nalesniki sa naprawde pyszne i... bardzo slodkie.
Skladniki na 4 porcje:
Ciasto:
125 g maki
1/4 l mleka
2 jajka
4 lyzki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
50 g rodzynek
4 cl rumu
1/2 cytryny
2 jajka
2 lyzki miekkiego masla
4 lyzki cukru
1 op. cukru waniliowego
250 g kremowego twarozku
Krem smietanowo-jajeczny:
1/4 l mleka
3 lyzki creme fraiche
2 zoltka
1 lyzka cukru
1/2 op. cukru waniliowego
2-3 lyzki sklarowanego masla do smazenia
tluszcz do formy
cukier puder
Mleko wymieszac z maka, jajkami, cukrem i szczypta soli na gladka mase. Odstawic na 30 min.
Rozgrzac piekarnik do 70°C. Rodzynki zalac rumem, odstawic na 15 min. Na patelni rozpuszczac porcjami sklarowane maslo, usmazyc 8 cienkich nalesnikow (Palatschinken).
Przygotowac nadzienie: cytryne sparzyc, zetrzec skorke, wycisnac sok. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywna piane. Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na gladko, dodac zoltka i ser, wymieszac. Dodac sok i skorke z cytryny oraz osaczone na sicie rodzynki. Na koniec dodac piane z bialek, wymieszac.
Zwiekszyc temperature w piekarniku do 200°C. Forme do zapiekania wysmarowac tluszczem (forma nie moze byc zbyt plytka aby masa smietanowo-jajeczna, ktora polejemy pozniej nalesniki, nie wyciekla). Posmarowac nalesniki kremem, zlozyc zakladajac na siebie przeciwlegle boki, ulozyc w formie.
Przygotowac krem: mleko wymieszac z creme fraiche i zoltkami. Dodac cukier i cukier waniliowy, wymieszac. Powstalym kremem polac nalesniki. Zapiekac na zlotobrazowo na srednim poziomie piekarnika przez 25 min.
Topfenpalatschinken wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Podawac na cieplo. Dodatkiem do tak przyrzadzonych nalesnikow moga byc mieszane, pokrojone owoce.
*przepis pochodzi z ksiazki "Aufläufe & Gratin"
Komentarze
Olalala, Gosi@ - dzieki :-)
cudawianki - smakuje slodko, serowo i rumowo :-) mysle ze to cos dla Ciebie :-)
No musze koniecznie kiedyś wypróbować!:)