Salatka z ciecierzycy z mozzarella i cytrynowym vinegretem
Ta salatka jest moja mala propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca". Musze sie przyznac, ze pierwszy raz jadlam ciecierzyce i jej smak mnie raczej nie zachwycil. Jednak w polaczeniu z pomidorami i cytrynowym sosem tworzy ciekawa i orzezwiajaca kompozycje. No i poza tym jest bardzo sycaca.
Skladniki na 4 porcje:
1 puszka ciecierzycy (850 ml)
2 czerwone cebule
400 g pomidorkow koktajlowych
2 opakowania mozzarelli (po 125 g)
1 peczek szczypiorku
Cytrynowy sos vinegret:
3 lyzki soku z cytryny
1 lyzka octu z bialego wina
sol
pieprz
1/2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki pesto (ze sloika)
3 lyzki oliwy z oliwek
Ciecierzyce przeplukac zimna woda, osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic w cienkie krazki. Pomidorki umyc, przekroic na polowki. Mozzarelle osaczyc z zalewy, pokroic na plasterki.
Przygotowac sos: szczypiorek umyc, drobno pokroic. Wymieszac razem sok z cytryny, ocet winny, sol, pieprz i cukier. Dodac pesto i posiekany szczypiorek, jeszcze raz wymieszac.
Ciecierzyce, cebule i pomidory wymieszac z vinegretem. Oblozyc pokrojona mozzarella. Podawac z ciabatta.
Komentarze
szkoda, ze jej smak cię nie zachwycił, ale co osoba to inne gusta ;)
ja w sumie nie przepadam za cieciorka,ale püostanowilam,ze tez cos przyrzadze :)
namocz ciecierzycę na noc, następnego dnia wymień wodę i ugotuj :)
Gosi@ - dziekuje :-)
Olalala - w takim razie ta salatka to cos dla Ciebie :-) Bez mozzarelli rzecz jasna :-)
Casia - mysle, ze przypadlaby Ci do gustu :-) Moj maz tez sie zachwycal, szczegolnie dodatkiem cytrynowego sosu :-)