Paella z kurczakiem
Po raz pierwszy jadlam paelle piec lat temu w Las Palmas, podczas urlopu na Gran Canarii. Siedzielismy wtedy na swiezym powietrzu, w jednej z nieduzych restauracji, tuz nad brzegiem Atlantyku. Pamietam, ze kelner przywiozl ja nam na wozku w okraglym zamknietym naczyniu po czym rozlozyl na talerze. Kremowy ryz, warzywa i owoce morza... I ten zapach kiedy podniesiono pokrywke... To wtedy wlasnie zakochalam sie w tej porawie. Pozniej, zwiedzajac wyspe, jedlismy ja ponownie w Puerto Rico... Od tamtej pory paella na stale zagoscila w moim domu. Robilam ja juz w wielu wersjach, nieodlacznie z krewetkami, ktore moim zdaniem sa tu po prostu niezbedne. Paelli z kurczakiem jeszcze nie jadlam, wiec jak tylko natknelam sie na ten przepis wiedzilam, ze musze go wyprobowac. I nie zawiodlam sie. Paella byla pyszna. Pieknie zolta, gesta, kremowa, z mieciutkim miesem kurczaka i dodatkiem kolorowych warzyw. Uczta dla oczu i podniebienia :)
Danie to jest moja propozycja w ramach akcji "Z widelcem po Europie"
Ja dodalam jeszcze do paelli opakowanie mrozonych krewetek (250 g), ktore najpierw przelalam wrzatkiem aby sie rozmrozily, osuszylam i podsmazylam razem z udkami. Poza tym dalam tylko jedno opakowanie szafranu (ryz mial i tak piekny zolty kolor).
Skladniki na 4 porcje :
4 podudzia z kurczaka (po 250 g kazde)
2 cebule
2 zabki czosnku
4 pomidory
2 czerwone papryki
4 lyzki oliwy
200 g ryzu o okraglych ziarnkach do paelli
sol
swiezo mielony pieprz
2 op. szafranu (po 0,2 g kazde)
ok. 500 ml bulionu drobiowego (instant)
300 g mrozonego groszku
Udka oplukac pod zimna, biezaca woda, osuszyc. Przedzielic na pol. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac.
Pomidory obrac ze skorki, usunac pestki, pokroic w kostke. Papryki przepolowic, usunac gniazda nasienne, umyc, osuszyc i pokroic w kostke.
Rozgrzac oliwe na duzej i glebokiej patelni (najlepiej specjalnej patelni do paelli). Podsmazyc udka na zlotobrazowo. Dodac cebule i czosnek, krotko razem smazyc. Wrzucic pokrojona papryke, podsmazyc.
Wsypac ryz, wymieszac, zasmazyc. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac szafran, wymieszac. Wlac bulion drobiowy, zagotowac. Przykryc patelnie pokrywka i gotowac przez 35 min. na malym ogniu (od czasu do czasu zamieszac).
Na 10 min. przed koncem gotowania dodac pokrojone pomidory i zielony groszek. Wymieszac i gotowac do konca przewidzianego czasu. Jesli ktos chce moze dodac dodatkowo do paelli malze, krewetki i krazki kalmarow.
Komentarze
Ja jeszcze nie jadłam,ze względu na zawartość owoców morza, ale wersja z samym kurczakiem mi sie podoba :))
majana - dziekuje :) w takim razie to wersja paelli dla Ciebie :)
Fiolunka - dziekuje :) sprobuj, jest pyszna :)
szarlotek - goraco polecam :)
Gosi@ - naprawde? czekam wiec na Twoja paelle :)
adda73 - mam wiec nadzieje, ze sie skusisz :))
Pozdrawiam!
karoLina - :) to ciekawe, co napisalas, nigdy o tym nie slyszalam :)
Malgosia.dz - :))
Agata - dziekuje :) rzeczywiscie w sam raz na wakacyjny obiad :)
grumko - dziekuje :)
To paella na modle niemiecka. Ja mieszkam w Hiszpanii od kilkunastu lat, dzis wlasnie zrobilam paelle mieszana (z kurczakem, krolikiem, wieprzowina i krewetkami). Paella jest potrawa pochodzaca z regionu Walencji. Nigdy nie dodaje sie do niej cebuli, czasem do wariantu warzywnego mozna dodac zielona czesc czosnku.Jesli chcesz przesle Ci przepisy na rawdziwa paelle.
Pozdrawiam
ZU
gorąco Cię pozdrawiam
Zrobiłam z kurczakiem i krewetkami.
Próbowałam i jest pyszne :D
Zobaczymy co powie narzeczony, ale ja jestem w niebo wzięta :)
Pozdrowienia.