poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Buleczki-muffinki sniadaniowe


Slodkie buleczki sniadaniowe pieczone w formie do muffinek. Smakuja troche jak chalka. Najlepsze jeszcze cieple ze smietankowym serkiem lub dzemem. Buleczki te moga byc rowniez swietnym pomyslem na sniadanie dla dzieci. Slodycz bulek i inny niz zazwyczaj ich kszatlt na pewno zacheci je do jedzenia :)

Buleczki ladnie wyrosly. Zarowno smakiem jak i konsystencja ciasta przypominaja mi chalke. Jak dla mnie troszke zbyt slodkie, kiedy jadlam je z dodatkiem dzemu (mozna dodac mniej cukru do ciasta).

Skladniki na 12 sztuk:
250 ml mleka (lub smietany kremowki)
50 g masla
500 g maki pszennej
1 op. suchych drozdzy 
50 g cukru
1/2 plaskiej lyzeczki soli

1 zoltko
1 lyzka mleka

Mleko (lub smietane) lekko podgrzac, rozpuscic w nim maslo. Make wsypac do miski, dodac drozdze i bardzo dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac cukier, sol i cieple mleko z maslem. Wymieszac, zagniesc gladkie ciasto (zagniatajac przez 5 min.). Wylozyc ciasto do miski, przykryc i odstawic w cieple miejce do wyrosniecia.

Wyrosniete ciasto podzielic na 12 czesci i z kazdej ufromowac 12 kulek. Wylozyc je do wysmarowanej maslem i wysypanej maka formy do muffinek. Ponownie odstawic do wyrosniecia. Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C.

W miseczce rozmacic zoltko z mlekiem. Za pomoca pedzelka posmarowac wyrosniete buleczki. Wstawic blache do piekarnika i piec ok. 20 min. 

Po upieczeniu buleczki-muffinki wyjac z formy. Serwowac jeszcze cieple.



*przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki Dr. Oetker "Die besten 1000 Backrezepten"

26 komentarzy:

  1. O jak pomysłowo! Rzeczywiście wyglądają jak muffinki, a to bułeczki. Jeszcze tylko przydało by się jakieś nadzienie owocowe, chcoiaż równie dobrze można posmarować je dżemem :) Szkoda, że już 15 godzina :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe są! SLiczniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i genialne! Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudniaste te bułeczki i sama bym chyba nigdy nie wpadła, żeby bułki w formie na muffinki upiec. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie pyszne śniadanko! I niesamowity pomysł. Mogę skopiować?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ takie śniadanie może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jakie fajniutki:) tez chce taką bułeczkę-muffinkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. skoro smakują jak chałka to koniecznie musze je zrobić. Sa idealne to pracy lub szkoły na drugie sniadanie dlatego z pewnoscia do tego własnie je wykorzystam.
    Przepis zachowyje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak muffinkowe - to i rozmiar bardziej na dziecięcą buźkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis kolejne bułeczki na które muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha!:)
    Ja podobne ostatnio robiłam,z tym,że bez śmietany,a z ciastem jak na muffinki beztłuszczowe no i jeszcze były płatki owsiane;P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale musiało być pyszne śniadanko! Wyobrażam sobie jak pachniały ;-)
    Pozdrawiam
    www.alicjawkrainiegarow.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale puchate :) Zabieram jedną na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne bułeczki, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziwnograj - uwazam, ze nadzienie owocowe do tych buleczek to swietny pomysl :)

    margot, majana, szarlotek - dziekuje :)

    adda73 - dziekuje chociaz pomysl nie moj :)

    grazyna - dziekuje :) kopiuj, prosze bardzo :)

    kasiaaaa24 - bylo pyszne :)

    viridianka, cudawianki, Gosi@ - dziekuje :)

    emma001 - polecam :) najlepsze sa na cieplo albo jedzone jeszcze tego samego dnia :)

    Malgosia.dz - na dziecieca buzke w sam raz :)

    magda k. - wiec ja sie skusze na Twoje :)

    Olciaky - ciekawe polaczenie. Koniecznie musze do Ciebie zerknac :)

    Alicja - rzeczywiscie swietnie pachnialy podczas pieczenia. Pozdrawiam :)

    Tilianara - prosze bardzo :) Nawet dwie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. muffingirl - dziekuje :) Koniecznie napisz mi pozniej czy Ci smakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Są bardzo, bardzo, bardzo ładne. Pięknie wyrośnięte i takie równiutkie :-)
    Pewnie szybko poszły??
    ps. suuuuuuper fotka

    pozdrawiam cieplutko
    M.

    OdpowiedzUsuń
  18. a.. jeszcze nie opublikowała,ale opubilkuję-chociażby dla ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale fajny pomysł :) wyglądają b. ładnie, tak... porannie :)

    Majko, nadrabiam zaległości i pozwoliłam sobie dodac Cię do moich linków.

    POzdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Monika.L - dziekuje :) Ja tez pozdrawiam cieplo :)

    Olciaky - mam nadzieje Olcik :))

    Ania - dziekuje :) Jest mi niezmiernie milo, ze dodalas mnie do linkow :)) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam przepiękne i przepyszne zapewne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. do ciasta nie dodajemy jajka?

    OdpowiedzUsuń