Na jesien. Crumble ze sliwkami, cynamonem i orzeszkami piniowymi.
Deutsche Version
Jesien. Chlodne poranki, mgly nad polami i spadajace liscie. Babie lato i kasztany. I deszcz. Tak, jak dzis... Nie ma nic lepszego w taki chlodny, jesienny i deszczowy dzien niz pyszny, cieply deser :) To crumble robie juz od kilku lat. Zawsze na jesieni, kiedy tylko pojawia sie sliwki wegierki. Jest przepyszne! Lekko kwaskowe sliwki ukryte pod slodka cynamonowa kruszonka. Do tego chrupiace orzeszki piniowe. Fantastyczny zapach, jaki wydobywa sie z piekarnika podczas pieczenia nie pozostawi nikogo obojetnym. Zapewniam Was, ze jesli tylko raz sprobujecie bedziecie czesto do niego wracac. Oczywiscie jak kazde crumble najlepsze na cieplo i z dodatkiem lodow waniliowych :) Polecam!
Crumble ze sliwkami, cynamonem i orzeszkami piniowymi
Skladniki na 4 porcje (na jedna duza forme lub 4 male foremki):
500 g sliwek (najlepiej wegierek)
2 lyzeczki cynamonu
100 g cukru
100 g masla
125 g maki
50 g orzeszkow piniowych
maslo do wysmarowania formy
Sliwki umyc, osuszyc, przepolowic, usunac pestki i pokroic na cwiartki. Ulozyc je ciasno w wysmarowanej maslem formie (lub malych foremkach), posypac 1,5 lyzeczki cynamonu i 2 lyzkami cukru.
Przygotowac kruszonke: zagniesc make z maslem, pozostalym cukrem i pozostalym cynamonem, wyrobic miedzy palcami kruszonke* Wylozyc kruszonke na sliwki, calosc posypac orzeszkami piniowymi.
Rozgrzac piekarnik do temp. 200°C. Wstawic crumble, piec przez ok. 30 min. Podawac najlepiej na cieplo z dodatkiem bitej smietany lub lodow waniliowych.
* ciasto bedzie sie lepic, wiec mozna schlodzic je przez 15-20 min. w lodowce - ja jednak nigdy tego nie robie, nie mam cierpliwosci czekac na crumble dluzej niz powinnam :))
** przepis pochodzi z niemieckiej gazety Bild der Frau "Ofen-Hits"
Komentarze
Ale bez jesieni...
Pozdrawiam! :)
U mnie dziś baaardzo pięknie było, słoneczko i naprawdę ciepło :)
Posyłam ciepełko do Ciebie i pozdrawiam.
Miłego wieczoru Majeczko.
M.
a to wygląda królewsko. och.
zrobiłam się głodna xd
patrzenie na zdjecia wywoluje i mnie slinotok:)
Pozdrowionka :)
dlaczego ja jeszcze nigdy crumble ze śliwek nie jadłam?
wiem już jaką niespodziankę dla A. jutro przygotuję :)
wiosenka27 - wiec koniecznie musisz zrobic :) To naprawde chwila a jaka pozniej przyjemnosc jedzenia :)
gospodarna narzeczona - :)
cooking Marta - mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)
margot - dokladnie :)
kornik - o tak, to fajna sprawa :)
Wojownicza Wiewiora - dziekuje. Jest pyszne :)
Amber - prosze bardzo. A jesien potrafi byc piekna...
Io - dziekuje :)
Zaytoon - :)) Pozdrawiam.
majana - dziekuje za sloneczko :) Nigdy nie ma go za duzo :)
ewelajna - rabarbarowe tez pyszne :) Czestuj sie :))
Kasia w kuchni - dziekuje i polecam :)
Monika. L - dziekuje. Buziaki :)
aga - no wiesz? :) Dziekuje.
Piegowata - oj Aga, Aga, Ty nie narzekaj tylko idz :) Gwarantuje, ze nie bedziesz zalowac .)
kabamaiga - alez mi milo... :) Mam nadzieje, ze ebdzie Wam smakowalo :)
Gosia - mysle, ze smialo mozna je zastapic innymi orzechami. A migdaly tez na pewno beda sie swietnie komponowac ze sliwkami :) Pozdrawiam.
Anonimowy - nie ma to jak dobra reklama :) Swoja droga jestem ciekawa tego "zastepstwa" :))
Beata - dziekuje :)
magda k. - dziekuje. I zycze smacznego :)
amarantka - dziekuje. Ciekawa jestem czy Wam smakowalo :)
Kuchareczka - crumble z malinami musi byc boskie w smaku :) Ja przymierzam sie do takiego z czerwonymi porzeczkami :)
ewena - polecam :) Takie male i szybkie deserki a niezmiernie ciesza. Sa naprawde przepyszne :)
Kas - dziekuje. Ja tam lubie kazde crumble, bez wyjatku :)
karoLina - nieladnie :) Lody to same kalorie a tu takie piekne owoce zapieczone. Samo zdrowie :) No moze prawie bo troche tu cukru jednak jest :))
bruuberii - dziekuje slicznie :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo :)
Kuba - niemozliwy jestes :) Ale Cie rozumiem, bo ja tak mialam z Twoimi rozowymi ravioli :) I ciesze sie, ze crumble smakowalo :)) A zamiast piniowych mysle, ze mozna dorzucic jakiekolwiek orzechy i tak bedzie pysznie :)