Na jesien. Crumble ze sliwkami, cynamonem i orzeszkami piniowymi.



Deutsche Version

Jesien. Chlodne poranki, mgly nad polami i spadajace liscie. Babie lato i kasztany. I deszcz. Tak, jak dzis... Nie ma nic lepszego w taki chlodny, jesienny i deszczowy dzien niz pyszny, cieply deser :) To crumble robie juz od kilku lat. Zawsze na jesieni, kiedy tylko pojawia sie sliwki wegierki. Jest przepyszne! Lekko kwaskowe sliwki ukryte pod slodka cynamonowa kruszonka. Do tego chrupiace orzeszki piniowe. Fantastyczny zapach, jaki wydobywa sie z piekarnika podczas pieczenia nie pozostawi nikogo obojetnym. Zapewniam Was, ze jesli tylko raz sprobujecie bedziecie czesto do niego wracac. Oczywiscie jak kazde crumble najlepsze na cieplo i z dodatkiem lodow waniliowych :) Polecam!



Crumble ze sliwkami, cynamonem i orzeszkami piniowymi

Skladniki na 4 porcje (na jedna duza forme lub 4 male foremki):
500 g sliwek (najlepiej wegierek)
2 lyzeczki cynamonu
100 g cukru
100 g masla
125 g maki
50 g orzeszkow piniowych
maslo do wysmarowania formy

Sliwki umyc, osuszyc, przepolowic, usunac pestki i pokroic na cwiartki. Ulozyc je ciasno w wysmarowanej maslem formie (lub malych foremkach), posypac 1,5 lyzeczki cynamonu i 2 lyzkami cukru.

Przygotowac kruszonke: zagniesc make z maslem, pozostalym cukrem i pozostalym cynamonem, wyrobic miedzy palcami kruszonke* Wylozyc kruszonke na sliwki, calosc posypac orzeszkami piniowymi.

Rozgrzac piekarnik do temp. 200°C. Wstawic crumble, piec przez ok. 30 min. Podawac najlepiej na cieplo z dodatkiem bitej smietany lub lodow waniliowych.



* ciasto bedzie sie lepic, wiec mozna schlodzic je przez 15-20 min. w lodowce - ja jednak nigdy tego nie robie, nie mam cierpliwosci czekac na crumble dluzej niz powinnam :))
** przepis pochodzi z niemieckiej gazety Bild der Frau "Ofen-Hits"

Komentarze

viridianka pisze…
a ja śliwkowe crumble lubię najbardziej z kardamonem (:
wiosenka27 pisze…
Same pyszności pokazujesz a ja mam taką straszną ochotę na takie crumble:)
Hmmm, dawno nie jadłam. Hmmm...
cooking Marta pisze…
Zapisuje i dodaje do ulubionych :) z pewnoscia niedlugo zrobie, przepis idealny na jesienne wieczory!
margot pisze…
śliwki , kruszonka i nic więcej nie trzeba
kornik pisze…
Kruszonka i śliwki, pysznie zapieczone, z dodatkiem rozpływających się lodów, jedzone pod kocykiem na kanapie w chłodny wieczór... cudo!
Wiewióra pisze…
Kurcze ale piękne i na pewno pyszne!!!
Amber pisze…
To ja poproszę.Pysznie śliwkowo-cynamonowo!
Ale bez jesieni...
lo pisze…
Cudowne, doskonały deser na jesień.
Anonimowy pisze…
Mniam! I ten sosik, który się zebrał na spodzie... Poezja!

Pozdrawiam! :)
Majana pisze…
Jest wspaniałe! Ten cynamon, mmmm... uwielbiam!
U mnie dziś baaardzo pięknie było, słoneczko i naprawdę ciepło :)
Posyłam ciepełko do Ciebie i pozdrawiam.
Majeczko, ale to fajne jest...ja te chce crumble... sliwkowe, bo dotychczas robilam tylko rabarbarowe. Pozdrawiam serdecznie:)
o jej!Jak to pysznie wygląda..nie no ja to muszę spróbować :D
Monika. L pisze…
Pozytywne, ciepłe pyszności :)

Miłego wieczoru Majeczko.
M.
Karmel-itka pisze…
uwielbiam.
a to wygląda królewsko. och.
zrobiłam się głodna xd
aga pisze…
wyglada bardzo smkowicie:)
patrzenie na zdjecia wywoluje i mnie slinotok:)
Piegowata pisze…
Oj Majka Majka, i znowu muszę iść po śliwki:)
kabamaiga pisze…
O nie Maju. Ja wiem jedno Twoje crumble to mistrzostwo świata. Więc co teraz? Muszę się znowu zabrać do roboty :)
Gosia pisze…
oj,zjadlabym crumble,tez wlasnie sliwkowe,bo jeszcze takiego nie robilam,pewnie te piniowe orzeszki zastapie platkami migdalow,ale wierze,ze bedzie tak samo pyszne,jak Twoje :)
Pozdrowionka :)
Anonimowy pisze…
Aaaale pyszne! Te orzeszki to doskonały pomysł! Idealnie uzupełniją smak. Niestety zabrakło mi w domu cynamonu ale dodałam czarnej aromatyzowaneh herbaty dilmah o smaku cynamonu i tez wyszło rewelacyjnie:) Smacznego:)
Kuba pisze…
O rany, chyba się skuszę - śliwki czekają, a ja na świeże patrzeć już nie mogę :-)
Beata pisze…
Niemal poczułam ten zapach! Boski!
magda k. pisze…
cudownie, ależ narobiłaś mi ochoty, w drodze z pracy skocze po śliwki :)
amarantka pisze…
Maju, Maju, Maju... cudowne zdjęcia! i z pewnością jeszcze wspanialszy smak...
dlaczego ja jeszcze nigdy crumble ze śliwek nie jadłam?
wiem już jaką niespodziankę dla A. jutro przygotuję :)
Asia pisze…
uwielbiam pinie! robilam kiedys, ale to bylo bardzo dawno, crumble z malinami - wyszlo pyszne, ja lubie takie desery. Ze sliwkami jeszcze nie szalałm w tym temacie, a wygladaja bardzo smakowicie.
ewena pisze…
A ja jeszcze nigdy nie robiłam crumble. Może się w końcu zdecyduję...? Wygląda bardzo pysznie!:)
Kaś pisze…
wygląda po prostu cudownie! swoim postem przypomniałaś mi o tym pysznym deserze, który ze śliwkami jest chyba najlepszy :)
Kuba pisze…
Piszę tu już drugi raz, tak mi te cruble po głowie chodzą. Klamka zapadła - jutro muszę je upichcić :-)
karoLina pisze…
Ja sobie znowu, po raz kolejny odmówiłam dzisiaj crumble i poszłam na lody (bo szybciej i w efekcie ostatecznym zje się mniej). Ale następnym razem już chyba nie będę się przekonywać, że nie powinnam, raz się żyje.
buruuberii pisze…
Ach Majka, orzeszkami piniowymi przekonalas mnie na maksa :) Crumble zapisane, teraz tylko musze polowac na wegierki. Obledne zdjecia!!
Kuba pisze…
Właśnie sobie zjadłem crumble wg. Twojego przepisu - bajka! Tylko orzeszków nie miałem.. Pozdrawiam!
majka pisze…
viridianka - musze zapamietac i nastepnym razem dodac kardamon :)

wiosenka27 - wiec koniecznie musisz zrobic :) To naprawde chwila a jaka pozniej przyjemnosc jedzenia :)

gospodarna narzeczona - :)

cooking Marta - mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)

margot - dokladnie :)

kornik - o tak, to fajna sprawa :)

Wojownicza Wiewiora - dziekuje. Jest pyszne :)

Amber - prosze bardzo. A jesien potrafi byc piekna...

Io - dziekuje :)

Zaytoon - :)) Pozdrawiam.

majana - dziekuje za sloneczko :) Nigdy nie ma go za duzo :)

ewelajna - rabarbarowe tez pyszne :) Czestuj sie :))

Kasia w kuchni - dziekuje i polecam :)

Monika. L - dziekuje. Buziaki :)
majka pisze…
Karmel-itka - szkoda, ze nie moge Cie poczestowac :) Zrobilabym to z przyjemnoscia :))

aga - no wiesz? :) Dziekuje.

Piegowata - oj Aga, Aga, Ty nie narzekaj tylko idz :) Gwarantuje, ze nie bedziesz zalowac .)

kabamaiga - alez mi milo... :) Mam nadzieje, ze ebdzie Wam smakowalo :)

Gosia - mysle, ze smialo mozna je zastapic innymi orzechami. A migdaly tez na pewno beda sie swietnie komponowac ze sliwkami :) Pozdrawiam.

Anonimowy - nie ma to jak dobra reklama :) Swoja droga jestem ciekawa tego "zastepstwa" :))

Beata - dziekuje :)

magda k. - dziekuje. I zycze smacznego :)

amarantka - dziekuje. Ciekawa jestem czy Wam smakowalo :)

Kuchareczka - crumble z malinami musi byc boskie w smaku :) Ja przymierzam sie do takiego z czerwonymi porzeczkami :)

ewena - polecam :) Takie male i szybkie deserki a niezmiernie ciesza. Sa naprawde przepyszne :)

Kas - dziekuje. Ja tam lubie kazde crumble, bez wyjatku :)

karoLina - nieladnie :) Lody to same kalorie a tu takie piekne owoce zapieczone. Samo zdrowie :) No moze prawie bo troche tu cukru jednak jest :))

bruuberii - dziekuje slicznie :) Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowalo :)

Kuba - niemozliwy jestes :) Ale Cie rozumiem, bo ja tak mialam z Twoimi rozowymi ravioli :) I ciesze sie, ze crumble smakowalo :)) A zamiast piniowych mysle, ze mozna dorzucic jakiekolwiek orzechy i tak bedzie pysznie :)