Torcik na zimno z malinami
Lekki i chlodny torcik z malinami na bezowo-czekoladowym spodzie. Slodkie bezy wysmienicie komponuja sie tu kwaskowymi malinami i alkoholem. Torcik ten jest moja propozycja w ramach akcji "Malinowy zawrot glowy".
Zamiast ajerkoniaku dalam likier kokosowy i co za tym idzie zwiekszalym ilosc zelatyny do 9 listkow - 16 g (likier kokosowy moim zdaniem nie jest tak gesty jak ajerkoniak). Wazne aby torcik udekorowac bezikami dopiero tuz przed podaniem, poniewaz ulozone wczesniej i wstawione do lodowki moga sie na ciescie rozpuscic (jak to sie stalo u mnie, przez co musialam dekorowac torcik dwa razy). Ponizej podaje oryginalny przepis.
Spod:
100 g kolorowych bezikow
200 g bialej czekolady
50 g masla
30 g gorzkiej czekolady (50% kakao)
1 op. skorki cytrynowej
Krem:
8 listkow zelatyny (14 g)
150 ml ajerkoniaku
120 g cukru
750 g twarozku (20% tluszczu)
200 g malin
200 g smietany kremowki
Do dekoracji:
20 g gorzkiej czekolady (50% kakao)
40 g kolorowych bezikow
14 malin
Spod: beziki rozdrobnic w palcach, przelozyc do miski. Biala czekolade pokroic na kawalki i razem z maslem stopic w kapieli wodnej, przestudzic.
Gorzka czekolade pokroic na drobne kawaleczki i razem ze skorka cytrynowa dodac do pokruszonych bezikow. Nastepnie dodac rozpuszczona biala czekolade, wymieszac.
Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Mase bezowa przelozyc do tortownicy, uformowac spod lekko dociskajac lyzka. Wstawic do lodowki.
Krem: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Twarozek wymieszac z ajrekoniakiem i cukrem. Maliny przebrac.
Namoczona zelatyne lekko odcisnac, przelozyc do rondelka i rozpuscic na malym ogniu, ciagle mieszajac (nie gotowac). Nastepnie dodac do zelatyny 4 lyzki masy serowej, wymieszac. Mase serowa z zelatyna przelozyc do glownej masy serowej, wymieszac, wstawic do lodowki.
Maliny wylozyc na spod bezowo-czekoladowy. Smietane kremowke ubic na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gestniec wyjac ja z lodowki i wymieszac z ubita smietana. Gotowa mase wylozyc na maliny, wygladzic powierzchnie. Za pomoca patyczka do szaszlykow narysowac na ciescie linie dzielace je na 14 kawalkow. Wstawic torcik do lodowki na co najmniej 2 godziny (ja chlodzilam go znacznie dluzej).
Dekoracja: czekolade pokroic na drobne kawalki (lub zetrzec na tarce). Schlodzony torcik wyjac z formy. Kazdy z zaznaczonych kawalkow udekorowac beza, malina i starta czekolada. Mozna ewentualnie skropic ajerkoniakiem.
Komentarze
Gosia@ - dziekuje :) Byl naprawde pyszny :) A ksiazke goraco polecam, wiele tam pysznosci :)
szarlotek - dziekuje :)
kb - prosze bardzo :)
viridianka - prosze :) To polaczenie jest naprawde godne polecenia :)
Olalala - mniam, mniam, byl naprawde dobry :)
mietowka22 - to sie moze wreszcie skusisz? :)
iis111 - witam na moim blogi i dziekuje :)
pozytywnym wrazeniem.
Obejrzyj moją strone internetową : mutantmass