Smietanowiec z porzeczkami
Wczoraj dopiero wrocilam z Polski. Bylam w odwiedzinach u moich rodzicow. Dziadkowie (moi rodzice) cieszyli sie wnukiem a ja cieszylam sie dorodnymi porzeczkami, ktore z nieustajacym apetytem obiadalam z krzaczkow na ich dzialce. Oczywiscie nie bylam w stanie zjesc wszystkiego wiec wiekszosc zerwalismy i zamrozilismy a z czesci (jako ze byly wlasnie imieniny mojej mamy) upieklam smietanowca z porzeczkami. Ciasto bylo przepyszne i pieknie sie prezentowalo na stole. Delikatne i mieciutkie. Smak kawaskowych porzeczek przeplatal sie ze slodycza czekoladowo-smietanowego kremu. Jak dla mnie poezja smaku. Goraco polecam :)
Biszkopt wyrosl pieknie, byl puszysty i bardzo lekki. Wedlug mnie swietny do wykorzystania takze w innych ciastach (mozna ewentualnie zmniejszyc ilosc cukru bo byl ciut za slodki). Wazne, aby zarowno krem, jak i masa porzeczkowa, byly juz dobrze stezale kiedy smarujemy nimi biszkopt, bo inaczej masa moze nam wyplynac lub niepotrzebnie nawilzyc ciasto.
5 jajek
1 szkl. cukru
szczypta soli
1/2 szkl. maki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l smietany kremowki (36%)
1 op. cukru waniliowego
2 op. smietan-fiksu
2 tabliczki bialej czekolady
Masa:
500 g czerwonych porzeczek
200 g cukru
1 lyzka zelatyny
Dekoracja:
50 g wiorkow kokosowych
galazki porzeczek
Bialka ubic z cukrem na sztywna piane, dodac zoltka i sok cytrynowy. Lekko mieszajac, dosypywac obie maki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli.
Wylac ciasto do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia (24 cm srednicy) i piec ok. 45 min. w temp. 180°C. Ostudzic, przekroic na 3 blaty.
Czekolade roztopic. Kremowke ubic z cukrem waniliowym i smietan-fiksem, wymieszac z czekolada.
Porzeczki gotowac z cukrem przez 10 min., wymieszac z zelatyna rozpuszczona w kilku lyzkach wrzatku. Mase odstawic.
Biszkoptowe blaty przelozyc stezala masa porzeczkowa i kremem. Reszta kremu posmarowac wierzch i boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi, ozdobic galazkami porzeczek i, ewentualnie, biala czekolada starta w wiorki.
*przepis pochodzi z ksiazeczki z serii Pani Domu poleca "Ciasta. ABC udanych wypiekow"
Komentarze
kasiaaaa24 - och, dziekuje :)
cudawianki - :))
chetnie bym ten kawalek zjadla :)
porzeczkowa fazaa na blogachxd
torcik bombowy! czekolada i owoce to jest to:))
Olciaky - i porzeczkowa faza u mnie :) w kolejce do przedstawienia czekaja jeszcze muffinki i kolejne ciasto :)
Gosi@ - dzieki :)
Bea - dziekuje :))
Karolcia - dziekuje, to tez moje smaki :)
viridianka - takie zestawienie jest naprawd pyszne :) jeszcze raz zycze udanych wakacji :))
Agata - ja tez tak uwazam, poza tym wzbogacily smak ciasta :)
Jo. - dziekuje :) i witam na moim blogu :)
majana - dziekuje :) oj bylo pyszne, bylo :)
W takim razie czekam na kolejne propozycje z kolejki:)
Pozdrówka.
mietowka22 - no wlasnie, czemu? nie wiesz co tracisz :)
Olciaky - ano sie napieklam :) pozdrawiam :)