wtorek, 14 lipca 2009

Penne con fegatini di pollo alla salvia


Jestem typowym "makaronozerca" :) Uwielbiam kuchnie wloska  i jak juz kiedy pisalam "tydzien bez makaronu, to tydzien stracony". Ucieszylam sie wiec, kiedy zobaczylam nowa akcje na Durszlaku. Mialam kolejny pretekst do tego, aby przygotowywac pasty z przeroznymi dodatkami i sosami. Tym razem padlo na Makaron penne z watrobka drobiowa i szalwiaZdaje sobie sprawe z tego, ze watrobka ma byc moze wiecej przeciwnikow niz zwolennikow ale naprawde goraco polecam to danie. Musze przyznac, ze zaskoczyl mnie bardzo smak sosu - watrobka z dodatkiem szalwii to jest strzal w dziesiatke :)

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Makaron jest dobry na wszystko".


Skladniki na 4 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
150 g pieczarek
300 g watrobki drobiowej (dalam 500 g)
3 lyzki oliwy
150 g smietany kremowki
15 malych listkow szalwii
12 pomidorkow koktajlowych
sol
swiezo zmielony pieprz
4 l wody i 4 plaskie lyzeczki soli (do ugotowania makaronu)
400 g makaronu penne

Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Watrobke drobiowa (mozna tez uzyc watrobki cielecej) oplukac pod zimna biezaca woda, osuszyc, pokroic w kostke (2 x 2 cm).

Oliwe rozgrzac w glebokiej patelni, podsmazyc watrobke. Dodac posiekana cebule i czosnek, podsmazyc. Nastepnie dodac pieczarki, krotko poddusic. Wlac smietane.

Listki szalwii oplukac, osuszyc, drobno pokroic. Pomidory umyc, osuszyc i razem z szalwia dodac do watrobki. Wszystko razem zagotowac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem Odstawic, trzymac w cieple.

W garnku zagotowac wode z dodatkiem soli, wrzucic makaron i gotowac wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzic, przelac ciepla woda.

Wylozyc makaron na talerze, wymieszac z sosem i natychmiast podawac. 


*przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki Dr.Oetker "Italienisch Kochen von A-Z"

8 komentarzy:

  1. to u mnie rodzice by sie ucieszyli z wątrobkowego sosu:) ja jednak watrobki nie trawie... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię wątróbkę właśnie z pieczarkami w śmietanie, ale zamiast makaronu muszą być ziemniaki :) Twoje danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczyła mnie Twoja propozycja dodania szałwii do wątróbki. Przy okazji sprawdzę ten smak i zdam relację czy mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron z wątróbką??? to nie dla mnie :) ale dla mojej drugiej połówki zdecydowanie tak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. viridianka - pozdrowienia dla rodzicow :)

    adda73 - dziekuje, naprawde smakuje dobrze :)

    szarlotek - ja tez bylam zaskoczona smakiem, polecam :)

    mietowka22 - wiec polecam Twojej drugiej polowce :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne danie i... fajan nazwa:D

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest tak dobre, że pierwszy raz w życiu zdecydowałam się skomentować coś na blogu kulinarnym, choć często korzystam z różnych.. Rewelacja! Czuję się jak w ekskluzywnej restauracji. Przepis pozwala nie tylko osiągnąć bardzo smaczną kompozycję, ale także uzyskać miękką wątróbkę, doskonały sos i genialnie wydobywa smak pieczarek. Piątka z plusem, dzięki! Agata

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie mistrzostwo świata - najlepsze wydanie wątróbki jakie jadłem!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń