Penne con fegatini di pollo alla salvia
Jestem typowym "makaronozerca" :) Uwielbiam kuchnie wloska i jak juz kiedy pisalam "tydzien bez makaronu, to tydzien stracony". Ucieszylam sie wiec, kiedy zobaczylam nowa akcje na Durszlaku. Mialam kolejny pretekst do tego, aby przygotowywac pasty z przeroznymi dodatkami i sosami. Tym razem padlo na Makaron penne z watrobka drobiowa i szalwia. Zdaje sobie sprawe z tego, ze watrobka ma byc moze wiecej przeciwnikow niz zwolennikow ale naprawde goraco polecam to danie. Musze przyznac, ze zaskoczyl mnie bardzo smak sosu - watrobka z dodatkiem szalwii to jest strzal w dziesiatke :)
Jest to moja propozycja w ramach akcji "Makaron jest dobry na wszystko".
1 cebula
1 zabek czosnku
150 g pieczarek
300 g watrobki drobiowej (dalam 500 g)
3 lyzki oliwy
150 g smietany kremowki
15 malych listkow szalwii
12 pomidorkow koktajlowych
sol
swiezo zmielony pieprz
4 l wody i 4 plaskie lyzeczki soli (do ugotowania makaronu)
400 g makaronu penne
Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Watrobke drobiowa (mozna tez uzyc watrobki cielecej) oplukac pod zimna biezaca woda, osuszyc, pokroic w kostke (2 x 2 cm).
Oliwe rozgrzac w glebokiej patelni, podsmazyc watrobke. Dodac posiekana cebule i czosnek, podsmazyc. Nastepnie dodac pieczarki, krotko poddusic. Wlac smietane.
Listki szalwii oplukac, osuszyc, drobno pokroic. Pomidory umyc, osuszyc i razem z szalwia dodac do watrobki. Wszystko razem zagotowac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem Odstawic, trzymac w cieple.
W garnku zagotowac wode z dodatkiem soli, wrzucic makaron i gotowac wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzic, przelac ciepla woda.
Wylozyc makaron na talerze, wymieszac z sosem i natychmiast podawac.
*przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki Dr.Oetker "Italienisch Kochen von A-Z"
Komentarze
adda73 - dziekuje, naprawde smakuje dobrze :)
szarlotek - ja tez bylam zaskoczona smakiem, polecam :)
mietowka22 - wiec polecam Twojej drugiej polowce :) pozdrawiam :)
Pozdrawiam