piątek, 10 lipca 2009

Zupa krem z brokulow z pierozkami tortellini


Brokuly i smietankowy serek topiony to jedno z moich ulubionych polaczen. Kiedys czesto gotowalam brokuly, wrzucalam je potem na patelnie lub do garnka i mieszalam z topionym serkiem do momentu, az ten sie rozpuscil. Jeszcze tylko sol do smaku i gotowe. Im bardziej brukuly rozpadaly sie podczas tych zabiegow, tym byly dla mnie smaczniejsze. Wiem, ze to danie moze niezbyt wyszukane ale naprawde smaczne. Kiedy tylko w jednej z niemieckich gazet znalazlam przepis na zupe-krem z brokulow i to z dodatkiem topionego serka nie wahalam sie ani chwili i przystapilam do gotowania. Efekt widoczny na zdjeciach a smak... Sprobujcie sami :)

Jest to tez moja propozycja w ramach zabawy "Letni festiwal zupy".

Uzylam gotowych pierozkow tortellini (tzn. ugotowanych i ze sklepowej polki) faszerowanych miesem.

Skladniki na 4 porcje:
750 g brokulow
250 g pierozkow tortellini (np. z miesem)
150 g smietankowego sera topionego
1/4 l tlustego mleka
3-4 lyzki oliwy
1 lyzka bulionu warzywnego (instant)
1-2 lyzki maki ziemniaczanej
sol
bialy pieprz
kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Brokuly umyc, podzielic na rozyczki, odciac twarde koncowki. Rozgrzac w garnku 1-2 lyzki oliwy, wrzucic brokuly, dusic przez chwile. Wlac 700 ml wody, zagotowac. Wsypac bulion warzywny i gotowac pod przykryciem przez ok. 8 min. Kilka rozyczek brokulow wyjac i odlozyc do dekoracji.

Rozgrzac na patelni 2 lyzki oliwy. Smazyc tortellini przez ok. 3 min. Wlac 100 ml wody i gotowac przez 1 min.

Zupe brokulowa zmiksowac na gladko, zagotowac. Dodac topiony serek, mieszajac stopic go w zupie. Make ziemniaczana wymieszac z mlekiem, wlac do zupy. Zagotowac, gotowac ok. 1 min.

Zupe przyprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac tortellini i odlozone brokuly, podgrzac. Przed podaniem zupe udekorowac kolendra lub natka pietruszki.


*przepis pochodzi z niemieckiej gazety Tina "Koch & Back-Ideen"

13 komentarzy:

  1. Właśnie popadliśmy z M* w zachwyt :)Bardzo nam się podoba ta propozycja :)Właśnie usłyszałam prośbę o ugotowanie :))))Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też od razu zrobiłam się głodna :) Nie dość, że pyszny krem brokułowy to jeszcze podsmażone tortellini! Kupuję to :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe, nie jadłam nigdy serka topionego w zupie, ale z checia sprobowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotek - mam nadzieje, ze bedzie Wam smakowalo :)

    Komarka - rzeczywiscie byl pyszny :)

    viridianka - sprobuj, moze ten smak pozytywnie Cie zaskoczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie ta twoja zupka wyglada i do tego te tortellini....... :))

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie tortellini w zupie... fajne nowe zdjatko w profilu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapraszam do zabawy ;) więcej: http://cioccolatogatto.blox.pl/2009/07/Lancuszek.html
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupy-kremy uwielbiam, a jeszcze bardziej tortellini... Mniaaam ;)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak,tak zupkę znam,ale w połączeniu z tymi cudnymi pierożkami to dopiero pychotka!:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do wspólnej zabawy w "zwierzenia"
    Zajrzyj do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezwykle apetycznie wygląda ta zupka :) Chętnie bym jej sprobowała, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosi@ - i dobrze smakuje :)

    cudawianki - coz za spostrzegawczosc :)) Pozdrawiam cieplo :)

    viridianka - dziekuje za zaproszenie :)

    Olalala - faktycznie mniaaam :)

    Olciaky - pychotka, pychotka :) Polecam.

    Beata - dziekuje za zaproszenie. Jestes druga osoba, ktora mnie zaprasza :)

    adda73 - goraco polecam, jest szybka w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy tortellini przed smażeniem trzeba obgotować? Wystarczy smażenie i już?

    OdpowiedzUsuń