środa, 8 lipca 2009

Spaghetti z lososiem i sosem smietanowo-koperkowym


Przepis na to danie znalazlam dawno temu w jednej z gazet. Znajdowal sie on na stronach przedstawiajacych dania bardzo szybkie i latwe do przygotowania. Rzeczywiscie, szybszego przepisu na spaghetti z sosem do tej pory nie znalazlam. Robie je zwykle wtedy, kiedy nie mam czasu albo ochoty na stanie w kuchni a chetnie zjadlabym cos pysznego. Sos smietanowy doskonale oblepia makaron a koperek dodaje mu aromatu. A do tego rozowe kawalki lososia...

Zawsze robie to spaghetti "na oko" ale postaralam sie podac konkretne proporcje. Czesto uzywam smietany akurat takiej, jaka mam pod reka (mieszam tez np. kwasna smietane ze smietana kremowka). I koniecznie duzo koperku.

Skladniki na 2 porcje:
1/2 paczki makaronu spaghetti
500 g filetow z lososia (swiezego lub mrozonego)
200 g kwasnej smietany
1/2 peczka koperku
oliwa
sol
bialy pieprz

Spaghetti ugotowac al dente w osolonym wrzatku (ok. 10 min). 

Lososia pokroic w kostke (zamrozonego rozmrozic), podsmazyc na oliwie. Wlac smietane, podgrzewac przez chwile. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Koperek oplukac, osuszyc, drobno posiekac, dodac do sosu. Wszystko razem wymieszac i jeszcze chwile gotowac.

Makaron odcedzic. Wylozyc na talerze, wymieszac z przygotowanym sosem. Ewentualnie posypac jeszcze koperkiem.




15 komentarzy:

  1. Majko, b. dziękuję za ciepły komentarz na moim blogu!

    Jestem u Ciebie po raz pierwszy, b. mi się podoba. Śliczne zdjęcia makaronu z łososiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taaaki! sos :) ja tez bardzo czesto robie na oko;) trudno podac jest dokladne proporcje np jak w przypadku kruszonki :))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio jadłam takie spaghetti u znajomego i było boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć do łososia nie jestem przekonana,to takie cudenko bym spróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten różowy kolor łososia z koperkiem, zawsze mnie powala na kolana:) Niesamowity widok :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie, uwielbiam!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ania - dziekuje za odwiedziny :) Pozdrawiam cieplo :)

    viridianka - ach ta Twoja pyszna kruszonka :) Usmiecham sie na jej wspomnienie :)

    mietowka22 - fakt, jest przepyszne :)

    Olciaky - sprobuj, moze wtedy przekonasz sie do lososia :)

    szarlotek - mnie tez bardzo podoba sie ten koralowy kolor lososia :)

    majana - ja tez je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie prezentuje się to spaghetti :) Łososia uwielbiam, więc to danie jest idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna propozycja ;)! Aleś mi narobiła ochoty :)...

    OdpowiedzUsuń
  10. alez pysznotki zaserwowalas!!!!! w sam raz cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie spaghetti bardzo by mi odpowiadało. Uwielbiam łososia a tak zadko go jem

    OdpowiedzUsuń
  12. adda73 - dziekuje :) witaj w klubie lososiozercow :)

    Olalala - zapraszam do wyprobowania :)

    Gosia@ - ciesze sie, ze to tez Twoje smaki :)

    emma001 - wiec jest okazja aby go zaserwowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach... Ten łosoś! a można z wędzonym? bo moja ciotka robiła go z wędzonym i było przepysznie. A tak ogólnie to bez koperku teżjest cudowny! Kocham makaron! (dlatego jestem taka otyła, na koniec konców przytyłam od 2 lat 26 kg!!!). A nienawidzię łososia, dlatego też go sprubowałam!

      Usuń
  13. Bardzo prosty i ciekawy przepis. Mam jednak pytanie, czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń