poniedziałek, 6 lipca 2009

Torcik na zimno z malinami


Lekki i chlodny torcik z malinami na bezowo-czekoladowym spodzie. Slodkie bezy wysmienicie komponuja sie tu kwaskowymi malinami i alkoholem. Torcik ten jest moja propozycja w ramach akcji "Malinowy zawrot glowy"

Zamiast ajerkoniaku dalam likier kokosowy i co za tym idzie zwiekszalym ilosc zelatyny do 9 listkow - 16 g (likier kokosowy moim zdaniem nie jest tak gesty jak ajerkoniak). Wazne aby torcik udekorowac bezikami dopiero tuz przed podaniem, poniewaz ulozone  wczesniej i wstawione do lodowki moga sie na ciescie rozpuscic (jak to sie stalo u mnie, przez co musialam dekorowac torcik dwa razy). Ponizej podaje oryginalny przepis.

Skladniki:

Spod:
100 g kolorowych bezikow
200 g bialej czekolady
50 g masla
30 g gorzkiej czekolady (50% kakao)
1 op. skorki cytrynowej

Krem:
8 listkow zelatyny (14 g)
150 ml ajerkoniaku
120 g cukru
750 g twarozku (20% tluszczu)
200 g malin
200 g smietany kremowki

Do dekoracji:
20 g gorzkiej czekolady (50% kakao)
40 g kolorowych bezikow
14 malin


Spod: beziki rozdrobnic w palcach, przelozyc do miski. Biala czekolade pokroic na kawalki i razem z maslem stopic w kapieli wodnej, przestudzic.

Gorzka czekolade pokroic na drobne kawaleczki i razem ze skorka cytrynowa dodac do pokruszonych bezikow. Nastepnie dodac rozpuszczona biala czekolade, wymieszac.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Mase bezowa przelozyc do tortownicy, uformowac spod lekko dociskajac lyzka. Wstawic do lodowki.

Krem: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Twarozek wymieszac z ajrekoniakiem i cukrem. Maliny przebrac.

Namoczona zelatyne lekko odcisnac, przelozyc do rondelka i rozpuscic na malym ogniu, ciagle mieszajac (nie gotowac). Nastepnie dodac do zelatyny 4 lyzki masy serowej, wymieszac. Mase serowa z zelatyna przelozyc do glownej masy serowej, wymieszac, wstawic do lodowki.

Maliny wylozyc na spod bezowo-czekoladowy. Smietane kremowke ubic na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie gestniec wyjac ja z lodowki i wymieszac z ubita smietana. Gotowa mase wylozyc na maliny, wygladzic powierzchnie. Za pomoca patyczka do szaszlykow narysowac na ciescie linie dzielace je na 14 kawalkow. Wstawic torcik do lodowki na co najmniej 2 godziny (ja chlodzilam go znacznie dluzej).

Dekoracja: czekolade pokroic na drobne kawalki (lub zetrzec na tarce). Schlodzony torcik wyjac z formy. Kazdy z zaznaczonych kawalkow udekorowac beza, malina i starta czekolada. Mozna ewentualnie skropic ajerkoniakiem.


*przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki Dr. Oetker "Kühlschranktorten von A-Z"

14 komentarzy:

  1. Fantastyczne, lekkie , letnie ciasto! Pyszniutkie malinki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszedl ci piekny!!! swietny przepis,na pewno jest rewelacyjny w smaku!!musze sie za ta ksiazka rozejrzec i kupic,bo dobrze brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co zawiera cytrynę, kupuję w ciemno :D Z autopsji wiem,że połaczenie śmietany i sera daje boski smak :)No i owoce:)To ostatnie zdjęcie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo poprosze kawałeczke! bardzo podoba mi sie polączenie Kokos+Maliny:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaaam ;)! Ale puszysty i lekki!

    OdpowiedzUsuń
  6. z każdej strony kuszą mnie serniczki na zimno :) i to jeszcze z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. majana - rzeczywiscie jest lekkie i letnie, polecam :)

    Gosia@ - dziekuje :) Byl naprawde pyszny :) A ksiazke goraco polecam, wiele tam pysznosci :)

    szarlotek - dziekuje :)

    kb - prosze bardzo :)

    viridianka - prosze :) To polaczenie jest naprawde godne polecenia :)

    Olalala - mniam, mniam, byl naprawde dobry :)

    mietowka22 - to sie moze wreszcie skusisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olciaky - :)

    iis111 - witam na moim blogi i dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maliny i bezy-t to musi być pyszne Uwielbiam ciasta z bezami

    OdpowiedzUsuń
  10. Beata - rzeczywiscie to pyszne polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa kompozycja, wyjatkowa dbalosc i mnostwo przemyslen… Jestem pod
    pozytywnym wrazeniem.

    Obejrzyj moją strone internetową : mutantmass

    OdpowiedzUsuń