Sernik pomaranczowo-kokosowy.
Pisalam juz, ze w swieta nie moze zabraknac u nas sernika. Dlatego dzis chcialam podzielic sie z Wami przepisem na sernik z dodatkiem soku pomaranczowego i wiorkow kokosowych. Polany lukrem z dodatkiem likieru pomaranczowego Cointreau i posypana kandyzowana skorka pomaranczowa. Calosc oblednie pyszna! Dawno nie jadlam tak dobrego sernika. Na pewno pojawi sie ponownie na naszym wielkanocnym stole. Goraco polecam :)
Sernik pomaranczowo-kokosowy
*inspiracja: "Lisa" 3 (2014)
Skladniki na blache 40x30 cm:*
Kruche ciasto:
300 g maki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
1 jajko
200 g zimnego masla
Masa serowa:
8 jajek
150 g cukru
3 lyzki cukru waniliowego (dalam cukier z prawdziwa wanilia)
1 kg kremowego chudego, kremowego twarogu (dalam quark)
500 g gestej smietany 30% (dalam creme fraiche)
100 g maki ziemniaczanej
sok i skorka starta z 1 pomaranczy (bio)
50 g wiorkow kokosowych
Polewa:
200 g cukru pudru
2-3 lyzki likieru pomaranczowgo
Dodatkowo:
100 g posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej
Make wysypac na stolnice, dodac cukier i sol, wymieszac. Zrobic posrodku dolek, wbic jajko, dodac pokrojone zimne maslo. Calosc posiekac nozem az powstanie kruszonka a nastepnie szybko zagniesc, zimnymi rekami, gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac w folie spozywcza, wlozyc do lodowki na 30 min.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, wylozyc nim dno blaszki.
Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka ubic ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na kremowa mase. Dodac ser i smietane, wymieszac. Make ziemniaczana wymieszac z sokiem pomaranczowym i razem ze skorka starta z pomaranczy i wiorkami kokosowymi dodac do masy, wymieszac.
Bialka ubic na szytno, dodac 50 g cukru, ubijac az cukier sie calkowicie rozpusci. Ubite bialka dodawac porcjami do masy serowej, delikatnie wymieszac.
Wylac mase na przygotowany spod, wygladzic powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45-60 min.** Jesli ciasto bedzie zbyt mocno sie rumienic nalezy je przykryc posmarowanym maslem papierem do pieczenia. Upieczony sernik wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.
Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac z likierem pomaranczowym na gladka mase (jesli lukier bedzie zbyt gesty dodac do niego troche soku pomaranczowego). Polac lukrem sernik, posypac kandyzowana skorka pomaranczowa i odstawic do zastygniecia. Sernik najlepiej smakuje nastepnego dnia, po nocy spedzonej w lodowce.
* ja pieklam z polowy porcji w blaszce 20x20 cm
** niestety sernik peka podczas pieczenia a pozniej lekko opada; kiedy posmarujemy go lukrem pekniec nie widac :)
Komentarze
Usciski Agus :)
Sciskam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Sciskam mocno :)
Dziekuje i pozdrawiam :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdraiwam cieplo.
Pozdrowienia.
Sciskam mocno :)