poniedziałek, 24 marca 2014

W indyjskim stylu. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy.


Pierwszy dzien wiosny za nami ale pogoda nie rozpieszcza. Po pieknych i cieplych dniach znow przyszlo ochlodzenie. W oczekiwaniu na cieplo znow przygotowuje bardziej sycace dania, chociaz w mojej kuchni juz zrobilo sie "zielono" za sprawa lzejszych, wiosennych potraw, ktore pokaze Wam wkrotce na blogu. Tymczasem zapraszam na zupe z dyni i soczewicy. Jesli macie jeszcze w zamrazalniku dynie to polecam przygotowac te zupe :) Robi sie ja blyskawicznie, jest pyszna i aromatyczna dzieki dodatkowi mielonej kolendry, kuminu i chili. Podajemy ja z kleksem jogurtu naturalnego. Polecam :)


Indyjska zupa z dyni i czerwonej soczewicy
ksiazka "Lecker und günstig" (cook it)

Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki oliwy
1 duza cebula, posiekana
3 zabki czosnku, posiekane
1 lyzeczka mielonej kurkumy
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki mielonego kuminu
1/2 lyzeczki chili w platkach
700 g dyni, pokrojonej w kostke
125 g czerwonej soczewicy, oplukanej i osaczonej na sicie
1 l goracej wody
100 g jogurtu naturalnego, do podania

Oliwe rozgrzac w duzym garnku na srednim ogniu. Wrzucic cebule i czosnek, smazyc 5 min. Nastepnie dodac kurkume, kolendre, kumin i chili, smazyc mieszajac przez 2 min.

Dodac dynie, soczewice i 1 l goracej wody. Zagotowac, przykryc garnek pokrywka i gotowac 20 min. az dynia i soczewica beda miekkie. Zestawic z ognia, odstawic na 5 min. aby zupa przestygla. Nastepnie miksowac zupe na gladko za pomoca blendera przez 25-35 sekund. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, ponownie podgrzac.

Przelac zupe do talerzy lub miseczek. Podawac z dodatkiem jogurtu naturalnego, oproszona czarnym pieprzem.





13 komentarzy:

  1. Pycha!
    Piękna zupa z rana.
    Dyni z soczewicą nie łączyłam,więc dodatkowo inspiracja.
    Słonecznego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się przepysznie! Niezwykle apetyczne zdjęcia ;) Ja też myślałam, że w mojej kuchni zrobi się już bardziej zielono, ale wczoraj ugotowałam bardzo rozgrzewający biały barszcz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I wszystko jasne. Wpraszam się do Ciebie na tę pyszną zupką. Trafiłaś idealnie w moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko mam jeszcze 2 dynie, a bardzo, ale to bardzo lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Majko! Uwielbiam takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniałaś mi, Majko, że mam gdzieś jeszcze zakamuflowaną czerwoną soczewicę, co prawda bez dyni, ale coś się wymyśli, bo każda zupa z soczewicy jest bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze wygląda ta zupka. Myślę, że zasługuje na próbę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym miseczkę z przyjemnością :) też mam w tym tygodniu zaplanowaną zupę z soczewicą :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pięknie i do tego bardzo elegancko. Pyszna zupka.
    Pozdrawiam Cię serdecznie Majeczko

    OdpowiedzUsuń
  11. Czuje się namówiona, te składniki mówią jedno, to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń