czwartek, 20 marca 2014

Salatka brokulowa z jajkiem i orzechami laskowymi.


Dzis pierwszy dzien wiosny :) Od wczoraj juz zapowiadaja w radio, ze ma byc u nas piekna, sloneczna pogoda a temperatury beda dochodzic do 24°C... Slonce juz od rana swieci, ptaszki spiewaja a ja ciesze sie juz na dzisiejszy dzien i mam zamiar spedzic go aktywnie. I zeby tak pieknie i wiosennie juz zostalo postanowilam podzielic sie z Wami przepisem na swietna salatke. Z brokulami, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem na twardo. Calosc polana gestym, jogurtowo-czosnkowym sosem i posypana podprazonymi orzechami laskowymi...mmm...pycha! Polecam :)


Salatka brokulowa z jajkiem i orzechami laskowymi

Skladniki na 2 porcje:
750 g brokulow
150 g malych pomidorkow
3 jajka
1 lyzeczka posiekanych orzechow laskowych*

Sos jogurtowo-czosnkowy:
1 zabek czosnku
300 g chudego naturalnego jogurtu
1 lyzka musztardy
sol morska
swiezo mielony pieprz


Jajka ugotowac na twardo, zalac zimna woda, obrac i pokroic na cwiartki. Brokuly podzielic na rozyczki. Grube lodygi brokulow obrac, pokroic na kawalki. Zagotowac w garnku wode z dodatkiem soli, wrzucic rozyczki brokulow i lodygi, gotowac pod przykryciem przez 5-10 min. Osaczyc na sicie, wystudzic.

Orzechy podprazyc na suchej patelni az zaczna pachniec. Przelozyc na talerz, odstawic do wystygniecia. Przygotowac sos jogurtowy: obrac czosnek, przecisnac go przez praske. W miseczce wymieszac jogurt z musztarda i czosnkiem, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Pomidorki umyc, osuszyc, pokroic na polowki lub cwiartki. Brokuly przelozyc do miski, wymieszac je z pokrojonymi pomidorkami. Oproszyc sola i pieprzem. Na warzywach ulozyc jajka. Calosc polac sosem jogurtowo-czosnkowym i posypac podprazonymi orzechami laskowymi.



*zamiast orzechow laskowych mozna uzyc orzechow cashew, wloskich, piniowych lub migdalow


13 komentarzy:

  1. Moja sąsiadka robiła podobną sałatkę tylko z kalafiorem:)
    Niestety wyprowadziła się, sąsiadka ma się rozumieć, nie sałatka;)
    Z brokułami wygląda stanowczo bardziej wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kalafiorem jeszcze nie jadlam :) A sasiadka chociaz fajna byla? :)

      Sciskam wiosennie :)

      Usuń
  2. Pyszności! Słonecznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna! ja głowę bym dała sobie ciachnąć, że 21go miał być pierwszy dzień wiosny! ale to nic bo słoneczko już dziś świeci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dzieki. Dzis sie zaczyna astronomiczna wiosna a jutro kalendarzowa (poczatek astronomicznej wiosny datuje sie na 20 marca, kiedy obserwujemy rownonoc wiosenna, zas pierwszy dzien wiosny kalendarzowej przypada na 21 marca :))

      Usuń
  4. robię podobną sałatkę z dodatkiem pestek dyni:-). Wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To się nazywa wiosna pełna gębą! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna sałatka na powitanie wiosny. Zabieram całą michę i nawet nie oddam pustej, bo i micha jest boska ;-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń