Salatka brokulowa z jajkiem i orzechami laskowymi.
Dzis pierwszy dzien wiosny :) Od wczoraj juz zapowiadaja w radio, ze ma byc u nas piekna, sloneczna pogoda a temperatury beda dochodzic do 24°C... Slonce juz od rana swieci, ptaszki spiewaja a ja ciesze sie juz na dzisiejszy dzien i mam zamiar spedzic go aktywnie. I zeby tak pieknie i wiosennie juz zostalo postanowilam podzielic sie z Wami przepisem na swietna salatke. Z brokulami, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem na twardo. Calosc polana gestym, jogurtowo-czosnkowym sosem i posypana podprazonymi orzechami laskowymi...mmm...pycha! Polecam :)
Salatka brokulowa z jajkiem i orzechami laskowymi
Skladniki na 2 porcje:
750 g brokulow
150 g malych pomidorkow
3 jajka
1 lyzeczka posiekanych orzechow laskowych*
Sos jogurtowo-czosnkowy:
1 zabek czosnku
300 g chudego naturalnego jogurtu
1 lyzka musztardy
sol morska
swiezo mielony pieprz
Jajka ugotowac na twardo, zalac zimna woda, obrac i pokroic na cwiartki. Brokuly podzielic na rozyczki. Grube lodygi brokulow obrac, pokroic na kawalki. Zagotowac w garnku wode z dodatkiem soli, wrzucic rozyczki brokulow i lodygi, gotowac pod przykryciem przez 5-10 min. Osaczyc na sicie, wystudzic.
Orzechy podprazyc na suchej patelni az zaczna pachniec. Przelozyc na talerz, odstawic do wystygniecia. Przygotowac sos jogurtowy: obrac czosnek, przecisnac go przez praske. W miseczce wymieszac jogurt z musztarda i czosnkiem, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Pomidorki umyc, osuszyc, pokroic na polowki lub cwiartki. Brokuly przelozyc do miski, wymieszac je z pokrojonymi pomidorkami. Oproszyc sola i pieprzem. Na warzywach ulozyc jajka. Calosc polac sosem jogurtowo-czosnkowym i posypac podprazonymi orzechami laskowymi.
*zamiast orzechow laskowych mozna uzyc orzechow cashew, wloskich, piniowych lub migdalow
Komentarze
Niestety wyprowadziła się, sąsiadka ma się rozumieć, nie sałatka;)
Z brokułami wygląda stanowczo bardziej wiosennie!
Sciskam wiosennie :)