Rosyjski sernik" "skubany".
Pierwsze ciasto, jakie wyszlo z mojego nowego piekarnika :) Pierwsze w nowej kuchni ale nie pierwsze w ogole. Pieklam ten sernik juz 4 razy (na impreze sportowa, urodziny mojego meza, pozegnanie synka w przedszkolu i tu w domu, w nowym piekarniku:) Za kazdym razem wychodzi pyszne. Rosyjski sernik skubany (skubany, poniewaz wierzchnia warstwe ciasta "skubie" sie palcami tworzac kruszonke) to sernik na kakaowym spodzie, z puszysta masa o lekko waniliowym posmaku. Delikatny, z kazdym dniem lepszy. Z przepisu wychodzi duza blacha ciasta. Bardzo odobny do polskiego sernika z masa kakaowa, tylko z tego co pamietam tam sciera sie ciasto na tarce (tak sernik robila moja mama:) Ciasto bardzo wyrasta podczas pieczenia (najpierw boki ciasta a pozniej srodek), jednak po wyjeciu z piekarnika opada mniej wiecej do wysokosci blaszki. Niestety spod ciasta jest bardzo delikatny i lekko sie kruszy podczas krojenia (nie wiem czym jest to spowodowane). Mimo to mysle, ze bedzie to idealny sernik na zblizajaca sie wielkimi krokami Wielkanoc :) Goraco polecam.
Rosyjski sernik "skubany"
czasopismo: "Meine Familie & ich. Die besten Käsekuchen" 3 (2011)
Skladniki na forme 30 x 45 cm:
Spod:
400 g maki pszennej
2 srednie jajka
250 g masla
2 szczypty soli
100 g cukru pudru
4 lyzki kakao
1 op. proszku do pieczenia (17 g)
Masa serowa:
5 srednich jajek
1 kg kremowego, chudego twarogu (dalam quark)
2 op. budyniu waniliowego
250 g cukru
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny
4 lyzki smietany kremowki
Skladniki na spod ciasta wlozyc do duzej miski, szybko zagniesc. Uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.
W miedzyczasie jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Do misy miksera wlozyc ser, dodac budyn w proszku, 4 zoltka, 200 g cukru i skorke cytrynowa, zmiksowac na gladka mase. Bialka ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac pozostaly cukier (50 g) i ubijac dalej az cukier sie rozpusci. Ubita piane dodac do masy, delikatnie wymieszac. Pozostale zoltko wymieszac w kubeczku ze smietana kremowka, odstawic na bok.
Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic je na 3 rowne czesci. Dwiema z nich wylepic wysmarowana maslem forme.
Na przygotowany spod wylac mase serowa, wyrownac powierzchnie. Wierzch ciasta posypac kruszonka z pozostalego ciasta (skubiac palcami odrywac male kawalki i posypywac nimi ciasto:).
Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie posmarowac ciasto za pomoca pedzelka mieszanka smietany i jajka. Piec kolejne 15 min. (ja pieklam ciasto 10 min. dluzej, wszystko zalezy od tego czy srodek ciasta jest juz dobrze upieczony - musi sie "podniesc" i zrumienic). Jesli ciasto zbyt szybko sie rumieni mozna przekryc je kawalkiem folii aluminiowej.
Upieczone ciasto zostawic na 30 min. w wylaczonym i lekko uchylonym piekarniku (niestety mimo tego zabiegu sernik i tak lekko opada). Nastepnie wyjac je z piekarnika i pozostawic na kuchennej kratce aby calkowicie wystyglo.
Komentarze
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Sciskam :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski :)
Usciski.
Kuchnia jest dosyc duza (13m kwadratowych) i swobodnie mozna w niej postawic stol i dwa krzesla (zawsze chcialam miec w kuchni stol:) Jak dopracuje szczegoly (czyt. np. odpowiednie firanki) to wrzuce jeszcze jakies zdjecia :)
Usciski.
Usciski.