Rosyjski sernik" "skubany".


Pierwsze ciasto, jakie wyszlo z mojego nowego piekarnika :) Pierwsze w nowej kuchni ale nie pierwsze w ogole. Pieklam ten sernik juz 4 razy (na impreze sportowa, urodziny mojego meza, pozegnanie synka w przedszkolu i tu w domu, w nowym piekarniku:) Za kazdym razem wychodzi pyszne. Rosyjski sernik skubany (skubany, poniewaz wierzchnia warstwe ciasta "skubie" sie palcami tworzac kruszonke) to sernik na kakaowym spodzie, z puszysta masa o lekko waniliowym posmaku. Delikatny, z kazdym dniem lepszy. Z przepisu wychodzi duza blacha ciasta. Bardzo odobny do polskiego sernika z masa kakaowa, tylko z tego co pamietam tam sciera sie ciasto na tarce (tak sernik robila moja mama:) Ciasto bardzo wyrasta podczas pieczenia (najpierw boki ciasta a pozniej srodek), jednak po wyjeciu z piekarnika opada mniej wiecej do wysokosci blaszki. Niestety spod ciasta jest bardzo delikatny i lekko sie kruszy podczas krojenia (nie wiem czym jest to spowodowane). Mimo to mysle, ze bedzie to idealny sernik na zblizajaca sie wielkimi krokami Wielkanoc :) Goraco polecam.


Rosyjski sernik "skubany"
czasopismo: "Meine Familie & ich. Die besten Käsekuchen" 3 (2011)

Skladniki na forme 30 x 45 cm:
Spod:
400 g maki pszennej
2 srednie jajka
250 g masla
2 szczypty soli
100 g cukru pudru
4 lyzki kakao
1 op. proszku do pieczenia (17 g)

Masa serowa:
5 srednich jajek
1 kg kremowego, chudego twarogu (dalam quark)
2 op. budyniu waniliowego
250 g cukru
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny
4 lyzki smietany kremowki

Skladniki na spod ciasta wlozyc do duzej miski, szybko zagniesc. Uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na 30 min. do lodowki.

W miedzyczasie jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Do misy miksera wlozyc ser, dodac budyn w proszku, 4 zoltka, 200 g cukru i skorke cytrynowa, zmiksowac na gladka mase. Bialka ubic na sztywno. Pod koniec ubijania dodac pozostaly cukier (50 g) i ubijac dalej az cukier sie rozpusci. Ubita piane dodac do masy, delikatnie wymieszac. Pozostale zoltko wymieszac w kubeczku ze smietana kremowka, odstawic na bok.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic je na 3 rowne czesci. Dwiema z nich wylepic wysmarowana maslem forme.

Na przygotowany spod wylac mase serowa, wyrownac powierzchnie. Wierzch ciasta posypac kruszonka z pozostalego ciasta (skubiac palcami odrywac male kawalki i posypywac nimi ciasto:).

Wstawic ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie posmarowac ciasto za pomoca pedzelka mieszanka smietany i jajka. Piec kolejne 15 min. (ja pieklam ciasto 10 min. dluzej, wszystko zalezy od tego czy srodek ciasta jest juz dobrze upieczony - musi sie "podniesc" i zrumienic). Jesli ciasto zbyt szybko sie rumieni mozna przekryc je kawalkiem folii aluminiowej.

Upieczone ciasto zostawic na 30 min. w wylaczonym i lekko uchylonym piekarniku (niestety mimo tego zabiegu sernik i tak lekko opada). Nastepnie wyjac je z piekarnika i pozostawic na kuchennej kratce aby calkowicie wystyglo.




Komentarze

Kamila pisze…
Zapowiada się bardzo smakowicie!
Izaa pisze…
pieknie wyglada, notuje sobie do zrobienia. Pozdrawiam
agnieszka pisze…
Maju!! Sernik wygląda niebiańsko ;)) Twój nowy piekarnik sprawdził się idealnie ;) Pozdrawiam!
Mmm, absolutnie pycha;)
Unknown pisze…
uwielbiam sernik!
Wiewióra pisze…
Kochana jeśli w tle widać Twoja nowa kuchnię to juz padam z zazdrości! a sernik upiekę z pewnością i zjem sama calutki a co! to moje smaki :) myślisz, że można by go zamrozić???
Majana pisze…
Cudowny sernik! A jaka kuchnia piękna! O mamo, zazdroszczę! :)
Olimpia Davies pisze…
Majeczko piekłam ten sernik i tak jak piszesz jest pyszny, ale ja inaczej robię spód do niego. Nie dodaję jajek i dodaję oprócz masła naturalnego, masło roślinne, ciasto się nie kruszy:-). Kuchnia choć widoczna jedynie w tle to już mam o niej wyobrażenie:-) i myślę, że jest wielka:-)
Majko, niech ci wszystko w nowej kuchni wychodzi tak pięknie, jak ten sernik!
majka pisze…
Jest a raczej bylo smakowicie :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Daj znac jak upieczesz :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje pieknie :)

Pozdrawiam.
majka pisze…
Dzieki wielkie Agus za mile slowo :) Piekarnik rzeczywiscie byl w porzadku ;)

Sciskam :)
majka pisze…
Tez tak sadze :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
W takim razie polecam sprobowac :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Tak, to moja nowa kuchnia :) Oj nie padaj, nie ma powodu :)) Ciesze sie, ze chcesz upiec ten sernik. Napisz czy Ci smakowal. Co do mrozenia...moja mama zawsze mrozila wszelkiego rodzaju serniki i po rozmrozeniu byly rownie dobre wiec mysle, ze nic nie stoi na przeszkodzie abys Ty tez to zrobila :)

Usciski :)
majka pisze…
Dziekuje Majanko. W imieniu sernika i kuchni :))

Usciski.
majka pisze…
Olimpio dziekuje za rade. Ja myslalam, ze to kwestia masla wiec raz dalam schlodzone a raz nie ale efekt byl taki sam. Teraz juz wiem, co zrobic aby sie nie kruszylo :)

Kuchnia jest dosyc duza (13m kwadratowych) i swobodnie mozna w niej postawic stol i dwa krzesla (zawsze chcialam miec w kuchni stol:) Jak dopracuje szczegoly (czyt. np. odpowiednie firanki) to wrzuce jeszcze jakies zdjecia :)

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje Bee :)) I tego tez sobie zycze :))

Usciski.
skoraq cooks pisze…
Mmmmmmm, pożądam tego sernika. Mam na niego wielką ochotę :-D
grazyna pisze…
Ale super sernik :)
ugotujmyto.pl pisze…
Pyszny serniczek! I przyłączam się do życzeń Beaty.... niech zawsze Ci się tak wszystko pięknie piecze :)! Pozdrawiam!!!
Magda pisze…
No to pierwsze ciasto za Toba i to bardzo udane. Niech wiec kolejne wychodzą jeszcze lepiej. I wszystkiego najlepszego w nowym domu :)
pieczarka mySia pisze…
mega pyszny! Zapisuje do zrobienia :)
Izaa pisze…
wreszcie sernik upiekłam, bardzo smaczny; a spód bardzo mi odpowiadał bo czasem jak wylewałam na inne spody masę serową to trochę wsiąkała w spód a tu calutkie ciasto pozostało takie jak powinno być. Pozdrawiam
majka pisze…
Ciesze sie bardzo! Pozdrowienia :)