poniedziałek, 31 marca 2014

Sernik pomaranczowo-kokosowy.


Pisalam juz, ze w swieta nie moze zabraknac u nas sernika. Dlatego dzis chcialam podzielic sie z Wami przepisem na sernik z dodatkiem soku pomaranczowego i wiorkow kokosowych. Polany lukrem z dodatkiem likieru pomaranczowego Cointreau i posypana kandyzowana skorka pomaranczowa. Calosc oblednie pyszna! Dawno nie jadlam tak dobrego sernika. Na pewno pojawi sie ponownie na naszym wielkanocnym stole. Goraco polecam :)


Sernik pomaranczowo-kokosowy
*inspiracja: "Lisa" 3 (2014)

Skladniki na blache 40x30 cm:*
Kruche ciasto:
300 g maki pszennej
100 g cukru
szczypta soli
1 jajko
200 g zimnego masla

Masa serowa:
8 jajek
150 g cukru
3 lyzki cukru waniliowego (dalam cukier z prawdziwa wanilia)
1 kg kremowego chudego, kremowego twarogu (dalam quark)
500 g gestej smietany 30% (dalam creme fraiche)
100 g maki ziemniaczanej
sok i skorka starta z 1 pomaranczy (bio)
50 g wiorkow kokosowych

Polewa:
200 g cukru pudru
2-3 lyzki likieru pomaranczowgo

Dodatkowo:
100 g posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej

Make wysypac na stolnice, dodac cukier i sol, wymieszac. Zrobic posrodku dolek, wbic jajko, dodac pokrojone zimne maslo. Calosc posiekac nozem az powstanie kruszonka a nastepnie szybko zagniesc, zimnymi rekami, gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule, owinac w folie spozywcza, wlozyc do lodowki na 30 min.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, wylozyc nim dno blaszki.

Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka ubic ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na kremowa mase. Dodac ser i smietane, wymieszac. Make ziemniaczana wymieszac z sokiem pomaranczowym i razem ze skorka starta z pomaranczy i wiorkami kokosowymi dodac do masy, wymieszac.

Bialka ubic na szytno, dodac 50 g cukru, ubijac az cukier sie calkowicie rozpusci. Ubite bialka dodawac porcjami do masy serowej, delikatnie wymieszac.

Wylac mase na przygotowany spod, wygladzic powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45-60 min.** Jesli ciasto bedzie zbyt mocno sie rumienic nalezy je przykryc posmarowanym maslem papierem do pieczenia. Upieczony sernik wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce.

Przygotowac lukier: cukier puder wymieszac z likierem pomaranczowym na gladka mase (jesli lukier bedzie zbyt gesty dodac do niego troche soku pomaranczowego). Polac lukrem sernik, posypac kandyzowana skorka pomaranczowa i odstawic do zastygniecia. Sernik najlepiej smakuje nastepnego dnia, po nocy spedzonej w lodowce.


* ja pieklam z polowy porcji w blaszce 20x20 cm
** niestety sernik peka podczas pieczenia a pozniej lekko opada; kiedy posmarujemy go lukrem pekniec nie widac :)

26 komentarzy:

  1. To on jest potrójnie pomarańczowy :-) Biorę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, a jaki pyszny, mowie Ci :) Bierz od razu trzy kawalki! :)

      Sciskam.

      Usuń
  2. wygląda bardzo smacznie, na pewno bardzo puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Masa serowa w tym serniku jest w sam raz: nie za scisla, nie za puszysta...po prostu pyszna :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Śliczne zdjęcia, wyjątkowo apetycznie się ten sernik prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. A sernik oczywiscie pyszny. Najlpeszy, jaki ostatnio jadlam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Maju!~Sernik prezentuje się doskonale! Zachwyciła mnie patera, jest przepiękna i dokładnie taka, jakiej szukam. Niestety do tej pory nie mogę znaleźć. Obejrzałam również kuchnię- jest idealna! Gdybym miała teraz zmienić swoją, byłaby bardzo podobna! Bardzo Ci zazdroszczę ;) No i bardzo zazdroszczę czerwonego Kiciusia :) Jest moim ogromnym marzeniem ;) Ściskam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Agus :) Patere udalo mi sie kiedys kupic w jednym z niemieckich sklepow. Patrzylam czy mozna ja dostac tez w interncie ale niestety nie. Patera jest metalowa i jest do niej dodatkowo szklany klosz. Dziekuje tez w imieniu kuchni :) Ciesze sie, ze mamy podobny gust. A kicius marzy mi sie teraz kremowy lub blekitny...lepiej by pasowal do kuchni :)

      Sciskam mocno :)

      Usuń
  5. Wspaniały! Ostatnio robiłam kokosowy sernik ale widzę, że są ciekawsze połączenia :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos wspaniale komponuje sie smakowlo z pomarancza. Bylam mile zaskoczona :)

      Dziekuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Nie ma to jak tradycyjny sernik z sera:-). Wspaniale się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Olimpio. Ten sernik jest taki bardzo swiateczny. Bylam nim naprawde zachwycona ;)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Rany ileż tam delicji, i to w jednym serniku, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byl pyszny. I zniknal w zastraszajacym tempie :) Pozniej zalowalam, ze upieklam tylko z polowy porcji. A moze to i lepiej... dla moich bioder na przyklad :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Cudownie się prezentuje na pięknej paterze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  9. wspaniale wyglada i juz czuje ten smak....zwlaszcza teraz przy tym moim detoxie wiosennym takie smakolyki....mniaaaaam....
    Usciski Agus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Gosiu, taki detoks pewnie i mnie by sie przydal...tylko, ze ja jak na zlosc na wiosne apetyt na slodycze mam. To chyba przez to cale przesilenie...

      Sciskam mocno :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Agnieszko aż się zaśliniłam. Musi być przepyszny. Idealny wręcz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz co... ;) Lepiej wpadnij na kawe. Zaserwuje Ci taki sernik :)

      Usciski.

      Usuń
  12. Narobiłaś mi teraz ochoty na takie sernikowe smakowitości :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ty mi na flaczki z boczniakow a ja Ci na sernik...moze mala wymiana? ;)

    Pozdraiwam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kokosa i pomarańcz, więc musi byc pychota :)

    OdpowiedzUsuń