W indyjskim stylu. Zupa z dyni i czerwonej soczewicy.
Pierwszy dzien wiosny za nami ale pogoda nie rozpieszcza. Po pieknych i cieplych dniach znow przyszlo ochlodzenie. W oczekiwaniu na cieplo znow przygotowuje bardziej sycace dania, chociaz w mojej kuchni juz zrobilo sie "zielono" za sprawa lzejszych, wiosennych potraw, ktore pokaze Wam wkrotce na blogu. Tymczasem zapraszam na zupe z dyni i soczewicy. Jesli macie jeszcze w zamrazalniku dynie to polecam przygotowac te zupe :) Robi sie ja blyskawicznie, jest pyszna i aromatyczna dzieki dodatkowi mielonej kolendry, kuminu i chili. Podajemy ja z kleksem jogurtu naturalnego. Polecam :)
Indyjska zupa z dyni i czerwonej soczewicy
ksiazka "Lecker und günstig" (cook it)
Skladniki na 4 porcje:
2 lyzki oliwy
1 duza cebula, posiekana
3 zabki czosnku, posiekane
1 lyzeczka mielonej kurkumy
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki mielonego kuminu
1/2 lyzeczki chili w platkach
700 g dyni, pokrojonej w kostke
125 g czerwonej soczewicy, oplukanej i osaczonej na sicie
1 l goracej wody
100 g jogurtu naturalnego, do podania
Oliwe rozgrzac w duzym garnku na srednim ogniu. Wrzucic cebule i czosnek, smazyc 5 min. Nastepnie dodac kurkume, kolendre, kumin i chili, smazyc mieszajac przez 2 min.
Dodac dynie, soczewice i 1 l goracej wody. Zagotowac, przykryc garnek pokrywka i gotowac 20 min. az dynia i soczewica beda miekkie. Zestawic z ognia, odstawic na 5 min. aby zupa przestygla. Nastepnie miksowac zupe na gladko za pomoca blendera przez 25-35 sekund. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, ponownie podgrzac.
Przelac zupe do talerzy lub miseczek. Podawac z dodatkiem jogurtu naturalnego, oproszona czarnym pieprzem.
Komentarze
Piękna zupa z rana.
Dyni z soczewicą nie łączyłam,więc dodatkowo inspiracja.
Słonecznego poniedziałku!
Pozdrawiam Cię serdecznie Majeczko