Curry z kurczakiem, fasolka szparagowa i kolendra.
Wiosna... Przyszla nieoczekiwanie i zaskoczyla nas przepiekna pogoda. Wczorajsza rowerowa wycieczka po okolicy okazala sie byc czyms fantastycznym. Piekne slonce, cieplo, spiew ptakow nad polami, kwitnace i pachnace na odleglosc drzewa...tego bylo nam potrzeba. Ogolna sielanka :) Nawet Maly nie marudzil tak bardzo kiedy przyszlo mu pedalowac pod gorke (niestety mamy tu lekko gorzyste tereny:) To curry powstalo juz dosyc dawno, kiedy jeszcze za oknami bylo chlodno i ponuro. Jest jednak tak pyszne i lekkie w smaku, a przy tym aromatyczne, ze z powodzeniem mozna je przygotowac nawet na poczatku wiosny :) Polecam. A juz w czwartek zapraszam na pyszne ciasto ;)
Curry z kurczakiem, fasolka szparagowa i kolendra
Donna Hay "Keine Zeit zum Kochen" (ang. klik)
Skladniki na 4 porcje:
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 lyzka startego na tarce swiezego imbiru
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane
40 g listkow kolendry i 3 oczyszczone korzenie kolendry (dalam tylko liscie)
2 lyzeczki sosu rybnego
4 liscie limetki kaffir
4 duze zielone chili, posiekane (dalam 2 male)
2 lyzki oleju
8 udek kurczaka po 140 g kazde, usuniete kosci
125 ml bulionu drobiowego
250 g mleka kokosowego, z puszki
200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na polowki (dalam mrozona)
Cebule, czosnek, starty imbir, kolendre, liscie limetki kaffir, chili i sos rybny zmiksowac w blenderze na paste. Olej rozgrzac na srednim ogniu na patelni, przelozyc paste i, od czasu do czasu mieszajac, podsmazyc przez 5 min. Nastepnie dodac mieso z kurczaka, obtoczyc w pascie.
Wlac bulion i mleko kokosowe, zagotowac. Gotowac na malym ogniu, bez przykrycia przez 20 min. Nastepnie dodac fasolke szparagowa i gotowac kolejne 5 min. (ja gotowalam 10 min. bo dodalam fasolke jeszcze zamrozona). Podawac z dodatkiem ryzu basmati.
Curry mozna rowniez zamrozic i przechowywac w zamrazarce do 3 miesiecy.
Komentarze
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.