Uno, due, tre... Risotto z trzema rodzajami pomidorow i kurczakiem.
Dzis chcialam Was zaprosic na pyszne, wloskie risotto. Przygotowane az z trzema rodzajami pomidorow! Pyszne i sycace. Do risotto dodajemy pomidory z puszki (teraz, w sezonie mozna uzyc swiezych), pomidorki koktajlowe i suszone pomidory. Extra dodatkiem sa tu udka kurczaka pieczone w marynacie z chili, miodu i keczupu. Risotto mozna przygotowac rowniez bez dodatku kurczaka, smakuje niesamowicie dobrze. Polecam :)
Risotto z trzema rodzajami pomidorow i kurczakiem
Skladniki na 4 porcje:
4 podudzia z kurczaka
1 czerwona papryczka chili
1 i 1/2 lyzki nasion kopru wloskiego (nie dalam)
100 ml soku pomaranczowego
2-3 lyzki plynnego miodu
pieprz
sol
cukier
5 lyzek oliwy
4 lyzki keczupu
Risotto:
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki oliwy
50 g miekkich suszonych pomidorow
250 g pomidorkow koktajlowych
1 puszka pomidorow w zalewie (425 ml)
250 g ryzu arborio
1 l bulionu drobiowego
4 galazki bazylii
30 g parmezanu w kawalku
100 g sera ricotta
Dzien wczesniej podudzia z kurczaka przeciac w stawie na pol, oplukac i osuszyc. Przygotowac marynate: chili oplukac, przekroic wzdluz na pol, usunac pestki, drobno posiekac. Nasiona kopru wloskiego (jesli uzywamy) zmiazdzyc w mozdzierzu. Sok pomaranczowy wymieszac z miodem, chili, nasionami kopru wloskiego, pieprzem i 5 lyzkami oliwy. Zalac udka marynata, przykryc i wstawic na noc do lodowki.
Nastepnego dnia rozgrzac piekarnik do 175°C. Wyjac udka z marynaty, polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Polowe marynaty wymieszac z keczupem, doprawic do smaku sola. Posmarowac udka i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. (lub dluzej wg uznania).
Przygotowac risotto: cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Suszone pomidory pokroic w kostke (moje pomidory nie byly miekkie wiec wczesniej namoczylam je na 20 min. w goracej wodzie). Pomidorki koktajlowe umyc, przekroic na pol. W duzym garnku lub na glebokiej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy. Wrzucic posiekana cebule i czosnek, zeszklic ciagle mieszajac. Dodac ryz, zasmazyc az zrobi sie szklisty. Dodac pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory, krotko razem podsmazyc.
Dodac pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem, rozdrobnic za pomoca drewnianej lyzki. Dodawac stopniowo po lyzce wazowej goracego bulionu (najlepiej postawic garnek z bulionem na palniku obok i lekko podgrzewac aby caly czas byl goracy). Gotowac risotto na malym ogniu, caly czas mieszajac lyzka. Kolejna porcje bulionu wlac dopiero wtedy, kiedy poprzedni bulion zostanie calkowicie wchloniety przez ryz. Postepowac tak, az do skonczenia bulionu (trwa to ok. 20 min.)
Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek i posiekac. Parmezan zetrzec na tarce. Zestawic risotto z palnika, dodac ser ricotta i parmezan, wymieszac. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Risotto podawac z upieczonym kurczakiem, udekorowane posiekna bazylia.
*inspiracja: "Lecker" 6 (2013)
Komentarze
Pozdrawiam ciepło :)
Buziaki!