poniedziałek, 2 września 2013

Marynowana cukinia z czarnymi oliwkami.


Bardzo lubie cukinie. Zapiekana, faszerowana, jako dodatek do makaronu czy tez, jak w ponizszym przepisie, marynowana w occie winnym z dodatkiem bazylii, lubczyku i czarnych oliwek. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Doskonale jako przekaska w ciagu dnia z kawalkiem chrupiacej bagietki lub dodatek do np. mies z grilla. Polecam :)


Marynowana cukinia z czarnymi oliwkami

Skladniki na 4 porcje:
4 cukinie
5 lyzek oliwy
2 galazki lubczyku
2 galazki bazylii
5 lyzek octu (dalam 4 lyzki octu z bialego wina)
100 g czarnych oliwek (u mnie bez pestek)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Cukinie umyc, osuszyc, odciac koncowki. Na grillowej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc plasterki cukinii.

Lubczyk i bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. W misce wymieszac ocet winny razem z 3 lyzkami oliwy, doprawic do smaku sola i pieprzem.

Podsmazone plasterki cukinii przelozyc do miski razem z oliwkami, lubczykiem, bazylia i sosem, wymieszac. Odstawic na 45 min. w temperaturze pokojowej do zamarynowania.

Podawac jako dodatek do dan z grilla lub jako samodzielne danie z chrupiaca bagietka.


*inspiracja: "Lisa" 7 (2010)

14 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!
    Bardzo mi się ten przepis podoba.
    Miłego tygodnia Majko!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, do tego kawalek bagietki i juz jestem szczesliwym czlowiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię w każdym wydaniu. Chętnie bym spróbowała jej w takim połączeniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że też bym polubiła. Cukinia dobra zawsze i wszędzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, jednak ja cukinie toleruje tylko nadziewaną :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam cukinie i wszystko co z nia zwiazane :)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia Majeczko. A cukinię bardzo lubię. Poproszę odrobinkę takiej pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności serwujesz :) również przepadam za cukinią :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zjedzenia cukinii, szczególnie grillowanej, nie trzeba mnie namawiać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też jestem fanką cukini, uwielbiam tą chrupkość :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Absolutnie ...danie idealne dla mnie :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyprowadził mnie tu węch:):):) Uwielbiam te klimaty:)

    OdpowiedzUsuń