Chili con carne z kuminem, cynamonem i "dmuchana" fasola.
To danie to czysty obled! Zarowno pod wzgledem smaku, jak i zapachu. Niby zwyczajne chili a jednak niezwyczajne. Doprawione kuminem (ktory notabene uwielbiam), wedzona slodka papryka i cynamonem... Prawdziwy taniec smakow i aromatow. Kolejnego dnia, kiedy smaki sie "przegryzly" bylo jeszcze lepsze :) Nieco ekstrawaganckim, ale rownie pysznym dodatkiem jest tu podsmazona z kuminem czerwona fasolka kidney, ktora podczas smazenia zaczyna peczniec i waglada jak "dmuchana". Przepis znalazlam w najnowszym wydaniu magazynu Jamiego Olivera ("Jamie" na miesiac wrzesien-pazdziernik). Nie trzymalam sie sztywno przepisu, z racji tego, ze danie jadl razem z nami moj synek, musialam zrezygnowac z dodania papryczek chili (doprawilismy sobie chili na wlasnych talerzach, kazdy moze oczywiscie ostrosc dostosowac do wlasnych upodoban:) Zrezygnowalam tez z dodatku kolendry, za ktora nie przepada moj M. Poza tym przygotowalam chili z polowy porcji i podalam z dodatkiem ryzu basmati. Przepis podaje jednak w oryginale, moze ktos sie skusi i przygotuje je np. na jakas impreze (wtedy skladniki na 10 porcji beda jak znalazl:). Danie bardzo syci i mocno rozgrzewa. Doskonale na chlodne, jesienne dni. Bardzo goraco polecam :)
Chili con carne z kuminem, cynamonem i "dmuchana" fasola
Skladniki na 10 porcji:
2 suszone papryczki chili (dalam troche mielonej papryki chili)
oliwa
2 duze czerwone cebule, obrane i posiekane
4 zabki czosnku, posiekane
1 duzy peczek kolendry, oderwane i posiekane listki, posiekane galazki (dalam natke pietruszki)
3 swieze czerwone papryczki chili, usuniete nasiona, drobno posiekane (nie dalam)
2 marchewki, obrane i pokrojone w drobna kostke
1 i 1/2 lyzki slodkiej wedzonej papryki
1 laska cynamonu
1 lyzka nasion kuminu
500 g mielonej wolowiny
500 g mielonej wieprzowiny
4 puszki posiekanych pomidorow (kazda po 400 g)
3 papryki (zolta, czerwona i zielona)
2 puszki czerwonej fasolki kidney, osaczonej (kazda po 400 g)
kwasna smietana do podania (nie dalam)
sol, pieprz
Suszone papryczki chili wlozyc do miseczki, zalac goraca woda i odstawic aby namiekly (woda powinna calkowicie je przykrywac).
W duzym garnku rozgrzac oliwe, dodac posiekana cebule i czosnek, posiekane galazki kolendry i wiekszosc swiezej papryczki chili (troche zostawic do dekoracji). Smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka ale nie zrumieniona. Dodac pokrojona marchewke, slodka wedzona papryke, laske cynamonu i polowe kuminu. Smazyc kolejne 5 min.
Namoczone chili osaczac, wode zachowac. Chili drobno posiekac, wrzucic do garnka. Nastepnie dodac mielone mieso, rozdrobnic za pomoca drewnianej lyzki. Tak dlugo smazyc az wyparuje cala woda a mieso bedzie zrumienione (ok. 5 min.). Dodac pomidory z puszki i wode z namoczenia papryczek chili, przyprawic sola i pieprzem, zagotowac. Zredukowac ogien i dusic chili przez 1-2 godz. az zgestnieje.
Nagrzac mocno patelnie grillowa, podsmazyc papryke ze wszystkich stron az skorka bedzie czarna. Nastepnie przelozyc papryke do miski, przykryc ja folia spozywcza, odstawic aby wystygla. Zdjac z papryki skore, usunac pestki i pokroic w paski. Dodac do chili.
Na 5 min. przed koncem duszenia chili osuszyc, najlepiej jak to mozliwe, fasolke kidney. Maly garnek (lub patelnie) rozgrzac na srednim ogniu, wrzucic reszte kuminu i smazyc kilka minut az zacznie pachniec. Wlac troche oliwy, wrzucic fasolke i smazyc az bedzie chrupiaca i zacznie peczniec (bedzie wygladac jak "nadmuchana"). Przyprawic do smaku, przelozyc do miseczki, dodac listki kolendry, wymieszac.
Gotowe chili ponownie doprawic do smaku, usunac laske cynamonu, posypac pozostala pokrojona papryczka chili. Podawac z "dmuchana" fasola i kwasna smietana.
Komentarze
Pozdrawiam Cie cieplo!
W Twoim wykonaniu wygląda bardzo apetycznie:)
a takiego chili nie jadłam, uwielbiamy rożne wersje tej potrawy więc zrobię z pewnością :)
Buziaki ;*
W takiej potrawie pięknie się komponują i jakże przyciagają.
Jak zawsze trafiasz w mój kulinarny gust.
Miłego weekendu!