Ciasteczka sezamowo-cytrynowe.
Mocno maslane, sezamowe ciasteczka ze skorka cytrynowa. Kruche i pyszne. Do tego cytrynowy lukier, ktory dodaje ciasteczkom nie tylko uroku ale rowniez i smaku. Jesli chcecie, mozecie zrezygnowac z lukru ale wtedy polecam zwiekszyc ilosc skorki cytrynowej w ciasteczkach. Wazne jest, aby nie rozwalkowywac ciasta zbyt cienko bo wowczas ciasteczka beda zbyt mocno rumienily sie na bokach. Ciasto dosc mocno sie klei, dlatego tez trzeba je schlodzic 30-60 min. w lodowce. Polecam :)
Ciasteczka sezamowo-cytrynowe
Skladniki na ok. 30 sztuk:
2 lyzki sezamu
225 g miekkiego masla
140 g drobnego cukru
1 lyzka skorki startej z niewoskowanej cytryny
1 zoltko, lekko rozmacone
280 g maki pszennej
szczypta soli
Lukier:
120 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
1 lyzka goracej wody
Sezam prazyc, ciagle mieszajac, na suchej patelni, na malym ogniu przez 2-3 min. az zacznie pachniec. Zdjac patelnie z ognia, wystudzic.
Miekkie maslo wrzucic do misy miksera, dodac cukier, skorke z cytryny i wystudzony, prazony sezam, zmiksowac na kremowa mase. Nastepnie wsypac make i szczypte soli, wymieszac i zagniesc recznie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na pol, uformowac kule. Kazda kule zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30-60 min.
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.
Schlodzone ciasto wyjac z lodowki i rozwalkowac (najlepiej pomiedzy dwoma arkuszami folii poniewaz ciasto bedzie sie kleic). Wycinac kolka o srednicy 6 cm i ukladac je, zachowujac odstepy (ciasteczka rosna podczas pieczenia), na przygotowanych blachach.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min. na zlotobrazowo. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez 5-10 min. a nastepnie zdjac za pomoca noza i przelozyc na kuchenna kratke. Zostawic ciasteczka do wystygniecia.
Przygotowac lukier: cukier puder przesiac do miseczki, dodac sok z cytryny. Mieszajac, stopniowo dolewac goraca wode az powstanie gesty, plynny lukier. Posmarowac lukrem ciasteczka i ponownie odstawic aby lukier zastygl.
*inspiracja: Linda Doeser "1 Teig - 100 Kekse"
Komentarze
Jak z bajki.
I częstuję się tym ciasteczkiem w zapłakany poniedziałek...
wygladaja oblednie pysznie!
A ciastka - super połączenie, chętnie wypróbuje przepis
Zapisuję sobie przepis