poniedziałek, 23 września 2013

Ciasteczka sezamowo-cytrynowe.


Mocno maslane, sezamowe ciasteczka ze skorka cytrynowa. Kruche i pyszne. Do tego cytrynowy lukier, ktory dodaje ciasteczkom nie tylko uroku ale rowniez i smaku. Jesli chcecie, mozecie zrezygnowac z lukru ale wtedy polecam zwiekszyc ilosc skorki cytrynowej w ciasteczkach. Wazne jest, aby nie rozwalkowywac ciasta zbyt cienko bo wowczas ciasteczka beda zbyt mocno rumienily sie na bokach. Ciasto dosc mocno sie klei, dlatego tez trzeba je schlodzic 30-60 min. w lodowce. Polecam :)


Ciasteczka sezamowo-cytrynowe

Skladniki na ok. 30 sztuk:
2 lyzki sezamu
225 g miekkiego masla
140 g drobnego cukru
1 lyzka skorki startej z niewoskowanej cytryny
1 zoltko, lekko rozmacone
280 g maki pszennej
szczypta soli

Lukier:
120 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
1 lyzka goracej wody

Sezam prazyc, ciagle mieszajac, na suchej patelni, na malym ogniu przez 2-3 min. az zacznie pachniec. Zdjac patelnie z ognia, wystudzic.

Miekkie maslo wrzucic do misy miksera, dodac cukier, skorke z cytryny i wystudzony, prazony sezam, zmiksowac na kremowa mase. Nastepnie wsypac make i szczypte soli, wymieszac i zagniesc recznie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na pol, uformowac kule. Kazda kule zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na 30-60 min.

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Dwie blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki i rozwalkowac (najlepiej pomiedzy dwoma arkuszami folii poniewaz ciasto bedzie sie kleic). Wycinac kolka o srednicy 6 cm i ukladac je, zachowujac odstepy (ciasteczka rosna podczas pieczenia), na przygotowanych blachach.

Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min. na zlotobrazowo. Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez 5-10 min. a nastepnie zdjac za pomoca noza i przelozyc na kuchenna kratke. Zostawic ciasteczka do wystygniecia.

Przygotowac lukier: cukier puder przesiac do miseczki, dodac sok z cytryny. Mieszajac, stopniowo dolewac goraca wode az powstanie gesty, plynny lukier. Posmarowac lukrem ciasteczka i ponownie odstawic aby lukier zastygl.



*inspiracja: Linda Doeser "1 Teig - 100 Kekse"


14 komentarzy:

  1. Nieziemski widok!
    Jak z bajki.
    I częstuję się tym ciasteczkiem w zapłakany poniedziałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sezamem i cytryną, to dopiero muszą smakować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. złote, chrupiące, maślane :) czego chcieć więcej od ciasteczek :) wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piekne zdjecia Majko! :)

    wygladaja oblednie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudowne! Piękne zdjęcia, a ciasteczka wyglądają tak smacznie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robią duże wrażenie, aż chce się sięgnąć po jedno, wyglądają super, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie z lukrem, koniecznie :-) Zabieram Ci całą taką ciasteczkową wieżę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja się właśnie zastanawiałam, co zrobić z 1 żółtkiem, które mi zostało... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciasteczka, cudownie się prezentują z lukrem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po pierwsze, chciałam pochwalić Cię za piękne zdjęcia, nie tylko przy tym wpisie,ale ogólnie na blogu. Sa cudownie dopracowane, aż miło przeglądać. Ślinka cieknie.
    A ciastka - super połączenie, chętnie wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Już patrząc na zdjęcia czuję orzeźwienie :)
    Zapisuję sobie przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Istna Poezja Smaku !!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. takie maślane lubię bardzo :) może zrobię niebawem bo kuszą ze zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O jej, uwielbiam takie maślnae, to jedne z najlepszych ciasteczek, pyszoty :)

    OdpowiedzUsuń