poniedziałek, 30 września 2013

Risotto z zielonym groszkiem i cukinia.


Dzis zapraszam na klejne danie z cukinia w roli glownej. Tym razem risotto z przepisu Donny Hay z dodatkiem cukinii i zielonego groszku. Delikatne, kremowe... pyszne! Jesli macie ochote na cos "bezmiesnego" polecam to risotto wlasnie. Milo zaskakuje smakiem i sprawia, ze ma sie ochote na wiecej :)


Risotto z zielonym groszkiem i cukinia

Skladniki na 4 porcje:
1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
125 ml bialego wina
40 g masla
2 pory, oczyszczone i pokrojone w krazki
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
440 g ryzu na risotto (Arborio)
2 lyzeczki oliwy
3 cukinie, umyte i pokrojone w plasterki
250 g mrozonego zielonego groszku
65 g mlodego szpinaku (dalam mrozony)
10 g swiezej natki pietruszki, posiekanej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
tarty parmezan do posypania
czastki cytryny do podania


Bulion wlac do rondelka, dodac wino, zagotowac pod przykryciem na srednim ogniu. W drugim garnku (lub na glebokiej patelni) rozpuscic maslo, wrzucic pokrojone pory, smazyc 5 min. Dodac czosnek i ryz, smazyc kolejne 2 min. az ryz sie zeszkli. Nastepnie wlewac po lyzce wazowej bulionu, i mieszac az ryz wchlonie bulion. Wlac kolejne lyzke bulionu i tak do wyczerpania bulionu (trwa to 25 min., po tym czasie ryz powinien miec kremowa konsystencje i byc "al dente").

Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic pokrojona cukinie, smazyc przez 5 min. Razem z zamrozonym groszkiem, szpinakiem (mrozony szpinak nalezy wczesniej rozmrozic) i posiekana natka pietruszki dodac do ryzu. Doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem. Dusic kolejne 4 min., az groszek i szpinak sie podgrzeja.

Risotto podawac posypane tartym parmezanem, z czastkami cytryny.


*inspiracja: Donna Hay "Salate und Gemüse"

11 komentarzy:

  1. Donna Hay jest autorką przepisu na najlepszą zupę jaką kiedykolwiek jadłam, dlatego nie trzeba mnie namawiać na jej risotto :) wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne kolorki :) pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, zdrowo i pięknie sfotografowane :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie to risotto też wpadło w oko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie potrafię przekonać mojego Połówka do cukinii. Chyba po prostu jej nie lubi. A takie zielone risotto wygląda pięknie i ..wiosennie :)

    Pozdrawiam,
    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  6. Do wypróbowania.... koniecznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne i zielone polaczenie :) musi smakowac pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękności Majko!
    Mam w planie takie risotto z cukinią.
    Wywołałaś,przypomniałaś...

    OdpowiedzUsuń