Risotto z zielonym groszkiem i cukinia.
Dzis zapraszam na klejne danie z cukinia w roli glownej. Tym razem risotto z przepisu Donny Hay z dodatkiem cukinii i zielonego groszku. Delikatne, kremowe... pyszne! Jesli macie ochote na cos "bezmiesnego" polecam to risotto wlasnie. Milo zaskakuje smakiem i sprawia, ze ma sie ochote na wiecej :)
Risotto z zielonym groszkiem i cukinia
Skladniki na 4 porcje:
1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
125 ml bialego wina
40 g masla
2 pory, oczyszczone i pokrojone w krazki
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
440 g ryzu na risotto (Arborio)
2 lyzeczki oliwy
3 cukinie, umyte i pokrojone w plasterki
250 g mrozonego zielonego groszku
65 g mlodego szpinaku (dalam mrozony)
10 g swiezej natki pietruszki, posiekanej
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
tarty parmezan do posypania
czastki cytryny do podania
Bulion wlac do rondelka, dodac wino, zagotowac pod przykryciem na srednim ogniu. W drugim garnku (lub na glebokiej patelni) rozpuscic maslo, wrzucic pokrojone pory, smazyc 5 min. Dodac czosnek i ryz, smazyc kolejne 2 min. az ryz sie zeszkli. Nastepnie wlewac po lyzce wazowej bulionu, i mieszac az ryz wchlonie bulion. Wlac kolejne lyzke bulionu i tak do wyczerpania bulionu (trwa to 25 min., po tym czasie ryz powinien miec kremowa konsystencje i byc "al dente").
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic pokrojona cukinie, smazyc przez 5 min. Razem z zamrozonym groszkiem, szpinakiem (mrozony szpinak nalezy wczesniej rozmrozic) i posiekana natka pietruszki dodac do ryzu. Doprawic do smaku sola morska i swiezo mielonym pieprzem. Dusic kolejne 4 min., az groszek i szpinak sie podgrzeja.
Risotto podawac posypane tartym parmezanem, z czastkami cytryny.
*inspiracja: Donna Hay "Salate und Gemüse"
Komentarze
Pozdrawiam ciepło:)
Pozdrawiam,
Malwinna
Mam w planie takie risotto z cukinią.
Wywołałaś,przypomniałaś...