Marynowana cukinia z czarnymi oliwkami.
Bardzo lubie cukinie. Zapiekana, faszerowana, jako dodatek do makaronu czy tez, jak w ponizszym przepisie, marynowana w occie winnym z dodatkiem bazylii, lubczyku i czarnych oliwek. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Doskonale jako przekaska w ciagu dnia z kawalkiem chrupiacej bagietki lub dodatek do np. mies z grilla. Polecam :)
Marynowana cukinia z czarnymi oliwkami
Skladniki na 4 porcje:
4 cukinie
5 lyzek oliwy
2 galazki lubczyku
2 galazki bazylii
5 lyzek octu (dalam 4 lyzki octu z bialego wina)
100 g czarnych oliwek (u mnie bez pestek)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Cukinie umyc, osuszyc, odciac koncowki. Na grillowej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc plasterki cukinii.
Lubczyk i bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. W misce wymieszac ocet winny razem z 3 lyzkami oliwy, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Podsmazone plasterki cukinii przelozyc do miski razem z oliwkami, lubczykiem, bazylia i sosem, wymieszac. Odstawic na 45 min. w temperaturze pokojowej do zamarynowania.
Podawac jako dodatek do dan z grilla lub jako samodzielne danie z chrupiaca bagietka.
*inspiracja: "Lisa" 7 (2010)
Komentarze
Bardzo mi się ten przepis podoba.
Miłego tygodnia Majko!
Buziaki ;*