Spelnione marzenia i szybkie ciasto maslane z owocami.
Ktos kiedys powiedzial, ze marzenia sa po to aby je spelniac :) Czasami spelniaja sie same a czasami trzeba dac im szanse albo pomoc im w spelnianiu sie. Nasze, chyba jak do tej pory najwieksze, wlasnie sie spelnia. Nasz dom. Maly, bialy domek na obrzezach wsi, przed nami tylko pola i pola...(domek na koncu swiata :). Od wiosny rosnie w sile, za trzy, cztery miesiace bedziemy mogli juz w nim zamieszkac. Nie moge sie juz doczekac. Na sciany pachnace nowoscia, ponowne urzadzanie wnetrz a szczegolnie na nowa kuchnie! :) Nie bede Wam pokazywac zdjec domu bo nie jest jeszcze gotowy. Pokaze Wam za to miejsce, w ktorym przyjdzie mi juz niedlugo zyc. Widoki na pola z okien mojej kuchni i ponad stuletni dab z kapliczka, ktory stoi prawie naprzeciwko naszego domu. I oczywiscie pokaze Wam tez ciasto upieczone na impreze, ktora zrobilismy dla sasiadow, kiedy wiecha juz zawisla na dachu naszego nowego domu... Maslane i mocno owocowe. Ciekawostka w tym przepisie jest to, ze najpierw podpiekamy ciasto a dopiero pozniej wykladamy na nie owoce i polewamy plynnym maslem. Dzieki temu zapewne w ciescie nie ma zakalca, owoce nie ida na dol a samo ciasto jest mieciutkie i pyszne. Goraco polecam :)
Szybkie ciasto maslane z owocami i platkami migdalowymi
Skladniki na ok. 20 kawalkow:
400 g jezyn
800 g czerwonych porzeczek (np. czerwonych i bialych) - dalam mrozone
250 g smietany kremowki
4 srednie jajka
250 g + 75 g cukru
2 lyzeczki cukru z prawdziwa wanilia
sol
375 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15 g)
100 g masla
3 lyzki platkow migdalowych
cukier puder do posypania
Jezyny oplukac, osaczyc na sicie. Porzeczki oplukac, osaczyc na sicie, oderwac od galazek za pomoca widelca (mrozone porzeczki rozmrozic).
Gleboka blache do pieczenia (o wymiarach 32 x 39 cm) wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta. Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C.
Do misy miksera wlac smietane, dodac jajka, 250 g cukru, cukier waniliowy i szczypte soli i miksowac do momentu, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, zmiksowac.
Wylac mase na blache, wyrownac powierzchnie. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 min.
W miedzyczasie stopic maslo. Wyjac ciasto z piekarnika, rozlozyc na nim owoce. Polac rozpuszczonym maslem, posypac 75 g cukru i platkami migdalowymi. Ponownie wstawic do piekarnika i piec kolejne 20 min.
Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kratce. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.
*inspiracja: www.lecker.de
.......................................................................................................................
Na koniec jeszcze obiecane zdjecia :)
Komentarze
Cudne będziesz miała widoki, aż po horyzont...
A ciasto zabieram do wypróbowania :-)
Cudowne widoki z okien mieć będziecie:)
Cudowne miejsce. :)
A ciasto pysznie wygląda i na pewno wszystkim smakowało.
Uściski:*
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!
Widoki cudowne!
A ciasto bardzo pasuje do tego miejsca :)