Spaghetti z krewetkami i cukinia.
Przepyszne, delikatne a jednoczesnie pikantne (za sprawa papryczki chili), wciaz letnie spaghetti z dodatkiem cukinii i krewetek. Jego przygotowanie nie trwa dluzej niz ugotowanie makaronu. Jezeli nie lubicie krewetek, mozecie z nich zrezygnowac - spaghetti bedzie rownie pyszne. Goraco polecam :)
Spaghetti z krewetkami i cukinia
Skladniki na 4 porcje:
400 g makaronu spaghetti (lub linguine)
3 lyzki oliwy
200 g surowych, obranych krewetek
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
skorka starta z 1 niewoskowanej cytryny (bio)
1 mala czerwona papryczka chili, z usunietymi nasionami i drobno posiekana
400 g cukinii, startej na tarce o duzych oczkach
50 g masla, pokrojonego w kostke
sol morska
W duzym garnku zagotowac osolona wode, wrzucic makaron, gotowac al dente wg przepisu na opakowaniu.
W miedzyczasie rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc krewetki razem z czosnkiem, chili i skorka starta z cytryny. Posolic, dusic, mieszajac, przez 2-5 min. az krewetki beda rozowe. Dodac starta na tarce cukinie i maslo, ponownie lekko posolic. Mieszajac podsmazyc przez 30 sekund.
Ugotowany makaron osaczyc z nadmiaru wody, przelozyc na patelnie z cukinia i krewetkami. Mieszac, az maslo calkowicie sie rozpusci. Podawac od razu po przygotowaniu.
*inspiracja: Maria Ricci "200 x Pasta"
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie ;*
skąd wiedziałaś,że mam ochotę na taką pastę?!
Wspaniałe smaki.
A wczoraj na targu kupiłam cukinie mini.
Dobrego tygodnia!
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam cieplo.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Dziekuje i pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam cieplo.
Pozdrawiam serdecznie
Daria