Salatka z kaszy kuskus z marchewka, truskawkami i awokado.
Nie ma nic pyszniejszego letnia pora jak talerz dobrej salatki :) Salatki, ktora jest nie tylko znakomita przekaska podczas upalow ale wystarczyc moze jednoczesnie za caly obiad. Dzis polecam Wam taka salatke. Mimo, ze nie znajdziecie w niej ani kawalka miesa jest naprawde sycaca. Przygotowana z kaszy kuskus, z lekko karmelizowana chrupiaco-slodka marchewka, kremowym awokado i orzezwiajacym akcentem w postaci slodko-kwasnych truskawek. Calosc polana cytrynowym dressingiem i posypana podprazonymi orzechami piniowymi (lub, tak jak u mnie, pestkami slonecznika). Goraco polecam :)
Salatka z kaszy kuskus z marchewka, truskawkami i awokado
Skladniki na 4 porcje:
250 g kuskusu (instant)
8 lyzek oliwy
3 marchewki
1 cebula (nie dalam)
60 g orzeszkow piniowych (dalam pestki slonecznika)
2 niewoskowane cytryby (bio)
1 peczek natki pietruszki
350 g truskawek
1 dojrzale awokado (ok. 250 g)
sol
pieprz
cukier
W rondelku zagotowac 300 ml wody z ok. 1/2 lyzeczki soli i 1 lyzka oliwy. Zdjac rondelek z palnika, wsypac kuskus, przykryc i odstawic na 5 min. aby napecznial a nastepnie przemieszac go za pomoca widelca. Zostawic do wystygniecia.
Marchewki obrac, umyc, pokroic w mala kostke. Cebule obrac, posiekac. Orzechy piniowe (lub pestki slonecznika) zrumienic na patelni bez dodatku tluszczu, wylozyc na talerz aby przestygly. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy. Wrzucic marchewki, smazyc 2-3 min. Dodac posiekana cebule, smazyc ok. 2 min. Na koniec wsypac 2 lyzki cukru, lekko skarmelizowac warzywa. Zdjac patelnie z ognia, oproszyc sola i pieprzem, ostawic do wystygniecia.
Przygotowac dressing: cytryny umyc pod goraca woda, osuszyc, zetrzec skorke a nastepnie wycisnac z nich sok. W malej salaterce wymieszac sok i skorke z cytryny z 6 lyzkami oliwy, doprawic do smaku sola, pieprzem i szczypta cukru.
Natke oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, drobno posiekac. Truskawki umyc, pokroic na kawalki. Awokado przekroic na pol, ususnac pestke, pokroic w nieduza kostke.
Wszystkie skladniki salatki wlozyc do miski, wlac cytrynowy dressing, wymieszac. Odstawic na pare minut aby smaki sie przegryzly. Na koniec doprawic jeszcze raz do smaku sola i pieprzem, podawac.
*inspiracja: "Lecker" 6 (2013) z moimi zmianami
Komentarze
http://lubieessc.blogspot.com/
Nie omieszkam spróbować w najbliższym czasie,
bo takie sałatki latem uwielbiam:)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
A Twoja sałatka bardzo mi się podoba :) No, może awokado bym nie dawała ;)
Pozdrowionka :*