Lemoniada cytrynowo-lawendowa.
Po chlodnym, deszczowym i prawie bezslonecznym tygodniu znow zawitalo do nas slonce. Ucieszylam sie jak dziecko (podejrzewam, ze nie ja jedna:) Moglismy wiec wreszcie zrobic wyczekiwanego grilla i cieszyc sie urokami dnia razem z naszymi goscmi. Z tej tez okazji pokusilam sie o zrobienie lemoniady. I to nie byle jakiej bo cytrynowo-lawendowej. Ta lemoniada wzbudzila moje zainteresowanie juz dawno temu, jak tylko znalazlam przepis w jednej z gazet. Z jej przygotowaniem zwlekalam jednak bardzo dlugo. Zbyt dlugo :) Lemoniada jest pyszna, mocno cytrynowa z lekkim posmakiem lawendy. Bedzie doskonalym orzezwienie podczas letnich, goracych dni. Lawenda, ktorej uzylam byla sproszkowana (uzylam herbatki lawendowej) i zaraz po wrzuceniu do naczynia zabarwila syrop na lekki rozowy kolor. Polecam :)
Milosnikom lawendy polecam lawendowo-pomaranczowy creme brulee (klik), maslane lawendowe ciasteczka (klik) oraz morele z miodem i lawenda (klik)
Lemoniada cytrynowo-lawendowa
Skladniki na 4 szklanki:
150 ml soku z cytryny
3 lyzki skorki startej z niewoskowanej cytryny (bio)
2 lyzeczki suszonych kwiatow lawendy
120 g cukru
600 ml wody
plasterki cytryny i kostki lodu do podania
W nieduzym naczyniu wymieszac sok z cytryny z 300 ml wody, skorka z cytryny i suszona lawenda. Zostawic na noc w lodowce aby smaki sie "przegryzly".
Nastepnego dnia zagotowac 300 ml wody z cukrem, wystudzic. Wyjac cytrynowo-lawendowy syrop z lodowki, przecedzic przez geste sitko (ja zrobilam to przez gaze) a nastepnie wymieszac z wystudzonym syropem z cukru i wody.
Rozlac lemoniade do szklanek. Podawac z dodatkiem kostek lodu i plasterkami cytryny. Udokorowac galazkami lawendy.
Mozna rowniez przygotowac syrop cytrynowo-lawendowy: w tym celu zagotowujemy 250 ml wody z cukrem a nastepnie zdejmujemy garnek z kuchni, dodajemy sok i skorke starta z 1 niewoskowanej cytryny oraz 3 lyzki suszonej lawendy, mieszamy, studzimy i odstawiamy na noc do lodowki. Przecedzamy syrop przez gaze i wlewamy do czystej butelki. Tak przygotowany syrop mozemy przechowywac w lodowce 2-3 tygodnie. Przed podaniem rozlewamy syrop do szklanek i dopelniamy wg uznania woda mineralna lub szampanem.
*inspiracja: "Lisa" 7 (2011) / "Lecker" 7-8 (2012)
Komentarze
Uwielbiam lawendowe smaki.
Sielska scenografia na zdjęciach daje tyle radosnego spokoju.
Pozdrowienia!
Miłego poniedziałku!:-)
piekne zdjecia!
buziaki ;*