Rigatoni z pancetta, szalwia, oliwkami i serem ricotta.
Dzis zapraszam Was na pyszne i nieskomplikowane danie makaronowe z przepisu Donny Hay. Rigatoni z podsmazana pancetta, zielonymi oliwkami, aromatyczna szalwia i serem ricotta. Doskonale na szybki obiad, kiedy nie macie czasu lub ochoty na dlugie stanie w kuchni. Goraco polecam :)
Rigatoni z pancetta, szalwia, oliwkami i serem ricotta
Skladniki na 2 porcje:
200 g makaronu rigatoni lub innego krotkiego (u mnie tortiglioni)
15 g masla
1 lyzeczka oliwy
8 listkow swiezej szalwii
8 plasterkow pancetty, pokrojonej w paski
60 g zielonych oliwek, przekrojonych na pol
1 szczypta chili w platkach
1 lyzka skorki startej z niewoskowanej cytryny (najlepiej bio)
2 lyzki soku z cytryny
150 g sera ricotta
tarty parmezan do podania
Makaron gotowac w osolonej wodzie przez 10-12 min (al dente), osaczyc, odstawic na bok.
Garnek ponownie postawic na kuchence, wrzucic maslo i wlac oliwe. Smazyc szalwie i pancette przez 3 min., az pancetta bedzie chrupiaca. Nastepnie dodac oliwki, chili w platkach, skorke oraz sok z cytryny i makaron, wszystko dobrze wymieszac.
Wylozyc makaron na talerze, na kazdej porcji rozlozyc pokruszona ricotte. Calosc posypac tartym parmezanem.
*inspiracja: Donna Hay "Keine Zeit zum Kochen"
Komentarze
nie będę miała ochoty na długie stanie w kuchni;)
takie danie to ja zjem o kazdej porze dnia i nocy ;D
Buziaki ;*
P.S. Piękne zdjęcia :)