poniedziałek, 8 lipca 2013

Rigatoni z pancetta, szalwia, oliwkami i serem ricotta.


Dzis zapraszam Was na pyszne i nieskomplikowane danie makaronowe z przepisu Donny Hay. Rigatoni z podsmazana pancetta, zielonymi oliwkami, aromatyczna szalwia i serem ricotta. Doskonale na szybki obiad, kiedy nie macie czasu lub ochoty na dlugie stanie w kuchni. Goraco polecam :)


Rigatoni z pancetta, szalwia, oliwkami i serem ricotta

Skladniki na 2 porcje:
200 g makaronu rigatoni lub innego krotkiego (u mnie tortiglioni)
15 g masla
1 lyzeczka oliwy
8 listkow swiezej szalwii
8 plasterkow pancetty, pokrojonej w paski
60 g zielonych oliwek, przekrojonych na pol
1 szczypta chili w platkach
1 lyzka skorki startej z niewoskowanej cytryny (najlepiej bio)
2 lyzki soku z cytryny
150 g sera ricotta
tarty parmezan do podania

Makaron gotowac w osolonej wodzie przez 10-12 min (al dente), osaczyc, odstawic na bok.

Garnek ponownie postawic na kuchence, wrzucic maslo i wlac oliwe. Smazyc szalwie i pancette przez 3 min., az pancetta bedzie chrupiaca. Nastepnie dodac oliwki, chili w platkach, skorke oraz sok z cytryny i makaron, wszystko dobrze wymieszac.

Wylozyc makaron na talerze, na kazdej porcji rozlozyc pokruszona ricotte. Calosc posypac tartym parmezanem.


*inspiracja: Donna Hay "Keine Zeit zum Kochen"

18 komentarzy:

  1. Zestawienie wspaniałe. Z przyjemnością skonsumowałabym porcyjkę lub dwie:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym :) uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis, taki na letni lunch.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, pysznie, idealnie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko, jak zawsze pysznie u Ciebie, aż zaśliniłam monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też makaronić chcę wciąż ostatnio. Twoja propozycja utwierdza mnie w przekonaniu, że warto - wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś mi się wydaje, że właśnie dzisiaj
    nie będę miała ochoty na długie stanie w kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Twoje makarony Majko ;*
    takie danie to ja zjem o kazdej porze dnia i nocy ;D

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy makaron... Szałwię uwielbiam. Boczek też. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe połączenia, jakoś rzadko stosuje szalwie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny makaron! Szałwię uwielbiam, boczek też. Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie jedzonko, pyszności. I jakie ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wyglądaj.
    P.S. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I to jest wlasnie urok makaronu: nieskonczona ilosc kombinacji, a wszystkie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach te niezawodne przepisy Donny :-D

    OdpowiedzUsuń